Business Hi-Tech

HP a spionat jurnalisti americani

11.09.2006, 17:43 13

Al doilea mare producator de computere personale din lume, Hewlett-Packard (HP), a angajat detectivi particulari pentru a obtine listele de convorbiri telefonice ale mai multor jurnalisti americani, dar si ale membrilor din consiliul director, in incercarea de a identifica persoana din cadrul companiei care a dezvaluit presei informatii confidentiale din discutiile conducerii.
Detectivii angajati de HP au investigat noua jurnalisti din SUA care au publicat articole despre companie, printre care unul de la publicatia The New York Times, doi de la The Wall Street Journal, alti doi de la CNet News, fapt cu care mai multi oficiali ai companiei nu au fost de acord. "Suntem absolut ingroziti ca inregistrarile unor jurnalisti au fost accesate fara acordul acestora", a declarat un purtator de cuvant al HP.
Pentru a obtine listele de apeluri telefonice, detectivii au folosit identitati false, preluand numele unora dintre membrii consiliului director al HP, fapt care a creat discutii in randul directorilor si a condus la demisia unuia dintre acestia si refuzul altuia de a colabora.
Scurgerile de informatii din cadrul HP au inceput inca din aprilie anul trecut, putin inainte de retragerea din functie a directorului executiv Carly Fiorina, iar Patricia C. Dunn, presedinte al consiliului director, a fost desemnata sa rezolve aceste probleme. "Metodele mai elegante de a identifica persoana din companie care ofera informatii confidentiale jurnalistilor nu au dat niciun rezultat pana acum, asa ca s-a trecut la masuri ceva mai drastice", a explicat Dunn. "Este jenant, insa daca persoana care a dezvaluit informatii presei si-ar fi recunoscut fapta, nu ar fi fost nevoie sa recurgem la asemenea metode", a mai spus aceasta.
HP a investigat pana acum 10 cazuri de scurgere de informatii, iar in ancheta a sapte dintre ele, dovezile il incrimineaza pe George A. Keyworth II, membru al consiliului director caruia i s-a cerut sa demisioneze in urma descoperirii acestor dovezi.
Pe de alta parte, aceste metode neconventionale au ridicat si probleme juridice. Astfel, procurorul general al Californiei, Bill Lockyer, a anuntat ca institutia a demarat o ancheta pentru a stabili daca HP a actionat in mod ilegal atunci cand investigatorii au obtinut sub identitati false liste de apeluri de la companiile de telefonie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO