Business Hi-Tech

HP estimează vânzări de PC-uri mai mari în 2011

HP estimează vânzări de PC-uri mai mari în 2011

Autor: Adrian Seceleanu

07.11.2010, 23:54 86

Hewlett Packard (HP), cea mai mare companie de IT din lume,estimează că va obţine într-un an de zile vânzări de 0,8 - 1 mil.de dolari prin magazinul propriu deschis săptămâna trecută încentrul comercial Plaza din Bucureşti, a declarat Tiberiu Dobre,directorul diviziei de sisteme personale (PSG) din cadrulsubsidiarei locale a firmei americane.

HP a luat decizia de a deschide în România primul său magazin deacest tip din Europa având în vedere potenţialul foarte puternic decreştere al pieţei locale pentru produse precum PC-urile sauimprimantele, a declarat Miriam Wong, director în cadrul divizieiregionale a HP care răspunde şi de România. "Am ales aceastăregiune pentru a face acest efort uitându-ne la potenţialul decreştere al acestei pieţe". Anterior, compania avea asemeneamagazine doar în America Latină, dar acum conceptul va fi dezvoltatîn România şi apoi şi pe alte pieţe europene, precum Spania sauCroaţia.

Compania a investit peste 100.000 de euro în magazinul de 100 demetri pătrăţi din România, care a fost realizat de două companiibritanice: Briggs Hillier (proiect) şi HJ Martin (construcţie).Magazinul funcţionează sub numele "HP Store" şi este operat deretailerul local Altex, deţinut de omul de afaceri Dan Ostahie. HPva lansa şi un magazin online, care va funcţiona la adresahpstore.ro. În magazin, HP va prezenta unele dintre cele mai noi şimai scumpe produse ale sale, cum sunt PC-urile pentru jocuri saumonitoare cu ecran tactil.

HP are în plan să deschidă noi magazine de acest tip în România,însă extinderea va continua doar anul viitor, ritmul urmând să fiedecis de rezultatele vânzărilor din prima unitate din Bucureşti, aadăugat Dobre.

Tiberu Dobre susţine că anul viitor HP va reintra pe creştere pesegmentul de PC-uri după ce în acest an compania estimează că varealiza 95% din vânzările din 2008, cel mai bun an pentru piaţalocală de IT. "Deşi de peste tot vin doar veşti rele, piaţaînregistrează totuşi creşteri peste estimările de la începutulanului. Anul acesta vom face 95% din vânzările din 2008, iar anulviitor vom creşte".

HP estimează că va avea în acest an o cotă de 17% pe piaţaPC-urilor, de la 13,6-13,8% anul trecut, la vânzări pe întreagapiaţă de 550.000 de unităţi. La un preţ mediu de 470 de dolari peunitate, piaţa locală de PC-uri va atinge în acest an valoarea de258 mil. dolari, a spus el. Dobre a mai spus că HP a ajuns laaproximativ 3.000 de angajaţi din România, dintre care cei maimulţi (peste 2.500) lucrează în centrele de suport şi dezvoltaresoft ale firmei. Filiala din România a HP a avut anul trecut ocifră de afaceri de 48 mil. euro, potrivit datelor de la Finanţe,cifră care nu reflectă însă întreg businessul local alcompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO