Business Hi-Tech

IBM face primul pas in usurarea procesului de patentare

29.09.2006, 21:36 25

IBM, compania care detine cele mai multe patente din SUA, urmeaza sa-si publice pe Internet toate cererile pentru patente si spera ca noua politica sa devina un model si pentru alte companii, scrie Herald Tribune.
Daca modelul IBM va fi adoptat la scara larga, miscarea IBM ar putea micsora numarul din ce in ce mai mare al litigiilor privind patentele din SUA.
Noua politica IBM include afisarea clara a companiei ce a depus cererea de patentare pentru a evita patentarea pe nume de persoane fizice sau pe numele unor companii fantoma. IBM doreste sa descrie cat mai complet ideea unui patent, fara detalii tehnice, pentru a evita o situatia neplacuta in cazul in care nu reuseste sa obtina un anumit patent.
Noua politica IBM nu este fara riscuri. Obtinerea unui patent dureaza in general trei sau patru ani in SUA. De cele mai multe ori, companiile incearca sa tina secreta incercarea de obtinere a unui patent pentru cat mai mult timp, pentru a nu dezvalui intentiile de business catre companiile rivale.
"Competitorii vor sti cu cativa ani inainte, in unele cazuri, la ce anume lucram", a declarat John Kelly, vicepresedintele pentru tehnologie si proprietate intelectuala la International Business Machines. "Ne-am decis ca ne vom asuma acest risc si vom cauta avantaje competitive din alte puncte de vedere", a mai spus el.
Abordarea cat mai deschisa a acestei probleme este un pas catre imbunatatirea calitatii procesului de obtinere a patentelor, conform oficialilor IBM. Deoarece cererile de patentare vor fi disponibile publicului, vor fi evitate situatiile in care anumite patente vor fi reclamate ca nefiind de drept ale companiei. Miscarea IBM este partial un raspuns la o scadere a capacitatii Congresului american de a preintampina ingreunarea procesului de patentare.
O lege introdusa in primavara trecuta in Senatul american incearca sa imbunatateasca unele elemente din acest proces. Totusi, legea nu va intra in vigoare decat intr-un an sau doi. Avansul foarte rapid in domeniul tehnologiei si cresterea unor industrii precum cele de software, nanotehnologie sau biotehnologie au determinat o crestere rapida a cererilor de patentare in ultimii ani. Cu resurse limitate, departamentul american de patente a fost depasit de acest val de cereri, sunt de parere analisti din piata.
Sistemul actual de patentare, in care un singur examinator stabileste originalitatea unei idei, nu poate face fata avalansei de cereri de patentare. Drept rezultat, multe din patente sunt acordate pentru inventii cu o descriere vaga sau catre persoane cu merite nelegitime. Practic, s-a creat un mediu incert in care oportunitatea pentru litigii si speculatii este foarte mare.
Politica IBM cauta o rezolvare a acestei probleme prin incurajarea colaborarii prin intermediul Internetului. Compania spera sa obtina un proces similar cu cel al unui software open-source, care are codul sursa disponibil pentru oricine vrea sa imbunatateasca software-ul original.
IBM nu este singura companie ce doreste sa foloseasca Internetul pentru a imbunatati sistemul de patentare american. Luna trecuta oficiul de patentare a fost de acord sa incerce un proiect pilot prin care sa accepte notificari exterioare in legatura cu cererile de patentare.
IBM este una dintre companiile care au fost de acord sa trimita unele din cererile de patentare pentru a sustine noul proiect pilot, ce va fi initiat la inceputul anului viitor. Printre celelalte companii se numara Microsoft, General Electric, Hewlett-Packard, Oracle, Intel si Red Hat.
IBM a folosit colaborarea prin intermediul Internetului pentru dezvoltarea noii sale politici. Mai mult de 50 de specialisti in politici de patentare din SUA, Europa, Japonia si China au schimbat opinii timp de doua luni pe un site de Internet specializat in colaborare - denumit wiki. Documentul final poate fi gasit la www.ibm.com/gio/ip.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO