Business Hi-Tech

IDC: Piata locala de PC-uri va creste si in anii urmatori. Scaderea din T3 e artificiala

IDC: Piata locala de PC-uri va creste si in anii urmatori. Scaderea din T3 e artificiala

Vanzarile de notebook-uri au crescut cu 37,6% in T3, ca numar de unitati

17.11.2006, 19:06 25

Scaderea cu peste 20% a numarului de PC-uri (calculatoare de birou, laptop-uri si servere) livrate in trimestrul al treilea din acest an nu este una relevanta pentru piata locala, in conditiile in care aceasta a fost provocata de raportarea la trimestrul trei din 2005, cand numarul de PC-uri vandute a fost semnificativ din cauza unui proiect guvernamental, au explicat reprezentantii companiei de cercetare IDC Romania, care a furnizat cifrele privind evolutia pietei.
"Scaderea cu 20,2% a numarului total de unitati PC vandute in trimestrul trei 2006 fata de aceeasi perioada a anului trecut nu este o surpriza", a declarat pentru ZF Calin Mirea, Research Analyst la IDC Romania.
"In trimestrul trei 2005, in cadrul programului Sistemul Educational Informatizat (SEI), au fost livrate un numar foarte mare de PC-uri si servere catre Ministerul Educatiei. Rezultatul a fost o crestere artificial" a pietei anul trecut iar lipsa unor proiecte de asemenea anvergura in ultima perioada a determinat - practic - o revenire la normal. Acest fapt este confirmat si de segmentul notebook, care in lipsa unor stimuli exceptionali a evoluat pozitiv", a explicat Calin Mirea.
Conform studiului realizat de companie, singurul segment de pe piata PC-urilor care a crescut in trimestrul trei a fost cel al laptop-urilor. Numarul de unitati vandute a crescut cu 37,6%, iar valoarea vanzarilor a avansat cu 35,5%, conform IDC.
Vanzarile de PC-uri (desktop-uri) au scazut cu 27,8% ca numar de unitati livrate si cu 35,8% ca valoare. Livrarile de servere au inregistrat cea mai mare scadere, de 55,3% ca numar de unitati si cu 49,4% ca valoare.
Per ansamblu, piata a scazut cu 20,2% ca numar de unitati livrate si cu 23,1% ca valoare a vanzarilor, conform studiului IDC.
Intreprinderile mici si mijlocii au cheltuit o jumatate din intreaga suma cheltuita in Romania, in trimestrul trei, pentru achizitionarea de PC-uri, conform studiului IDC.
Valoarea PC-urilor achizitionate de companiile mici si utilizatorii individuali (antrepenori) a ajuns la 34,4%, ca procent din valoarea pietei. Conform IDC, companiile mari au cheltuit circa 8% din valoarea intregii piete.
Primii jucatori de pe piata (calculatoare de birou, laptop-uri si servere), ca numar de unitati livrate, au fost Flamingo Computers (11,6%), K-Tech (11%), HP si Complet Electro Serv (9,7%) si Dell (7,8%).
Din punctul de vedere al veniturilor, liderul de piata este HP, cu incasari reprezentand 14,9% din totalul celor inregistrate pe piata locala, din trimestrul trei. Al doilea loc este ocupat de Dell, cu 11,9% din totalul vanzarilor. Flamingo Computers a obtinut cei mai multi bani de pe piata PC-urilor, dintre jucatorii locali, cu incasari, 8,4% din valoarea pietei. La distanta de peste un procent de Flamingo, locurile patru si cinci sunt ocupate de K-Tech si Fujitsu Siemens, cu 7,1%, respectiv 7% din valoarea incasarilor de pe piata.
"Piata locala de PC-uri va continua sa creasca, pe toate segmentele (desktop, notebook, server) in urmatorii ani cu o rata specifica unei industrii in dezvoltare", sustine Calin Mirea. "Ca trend, vom vedea in urmatorii 5 ani o trecere a preferintelor consumatorilor catre mobilitate si ne vom apropia de o segmentare a pietei PC-urilor similara tarilor recent intrate in UE", a adaugat oficialul IDC Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO