Business Hi-Tech

Încă un miliardar tânăr: la 26 de ani, Evan Spiegel ar putea câştiga 4 mld. dolari din listarea Snapchat

Încă un miliardar tânăr: la 26 de ani, Evan Spiegel...

Autor: Adrian Seceleanu

05.01.2017, 00:02 119
Evan Spiegel, 26 de ani, unul dintre fondatorii Snapchat, compania din spatele aplicaţiei de mesagerie cu acelaşi nume, şi-ar putea mări averea cu aproximativ 4 mld. dolari dacă planurile de listare a start-up-ului la o evaluare de 20-25 mld. dolari vor avea succes în primăvara acestui an, scriu CNBC.com şi Wall Street Journal. „Suntem viitorul Facebook, nu noul Twitter” este mesajul cu care Snapchat, care are peste 150 mil. utilizatori activi zilnic în cadrul aplicaţiei, va încerca să-i câştige pe investitori, notează WSJ. Principalul diferenţiator al Snapchat faţă de ceilalţi jucători a fost, încă de la început, faptul că pozele şi mesajele transmise de utilizatori se autodistrug. Compania, care a refuzat în 2013 o ofertă de preluare de 3 mld. dolari din partea Facebook, va înregistra venituri de 350 mil. dolari pentru anul 2016 şi de 1 mld. dolari în 2017, estimează analiştii. Dacă s-ar lista la valoarea de 25 mld. dolari, Snapchat ar fi evaluată la un multiplu de 26,7 al încasărilor, în timp ce Facebook şi Twitter s-au listat la multipli de 19,4 respectiv 13 ai vânzărilor. 

Oferta publică a Snapchat vine într-un moment potrivit, în condiţiile în care 2016 a fost un an slab din punctul de vedere al numărului de listări al companiilor americane hi-tech: doar 26 de firme, care au atras de la investitori 4,3 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO