Business Hi-Tech

Intel a inaugrat cel mai nou laborator destinat cercetării-dezvoltării în domeniul software Open Source la nivel universitar din România - FOTO

Intel a inaugrat cel mai nou laborator destinat cercetării-dezvoltării în domeniul software Open Source la nivel universitar din România

Intel Student Open Lab

Autor: Claudiu Ilioiu

02.10.2012, 18:33 1180

Intel, cel mai mare producător de microprocesoare din lume, a inaugurat astăzi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti(UPB), Intel Student Open Lab, cel mai nou laborator destinat cercetării-dezvoltării în domeniul software Open Source la nivel universitar din România, în urma unei investiţii a Intel Romania Software Development Center (IRSDC).

"Acest proiect comun cu Universitatea Politehnica din Bucureşti va aduce mediul Open Source mai aproape de studenţii la licenţă, masteranzii şi doctoranzii interesaţi de o carieră ulterioară în dezvoltarea de software. Dorim să oferim talentelor autohtone posibilitatea profesării la cel mai înalt nivel în industria software chiar din România, fără a fi nevoie să plece din ţară", a declarat Monica Ene-Pietroşanu, Country Manager, Intel Romania Software Development Center.

Intel Student Open Lab are o suprafaţă de 100 mp şi include o sala pentru laboratoare, una pentru cercetare-dezvoltare şi o sală de întâlniri. Laboratorul va găzdui anual 650 de studenţi la licenţă, masteranzi şi doctoranzi.

Totodată Intel şi Universitatea Polithenicadin Bucureşti au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru sprijinirea cercetării şi dezvoltării în domeniul IT la nivel universitar. Oficialii companiei au anunţat că, începând cu anul universitar 2012-2013, va oferi burse studenţilor din anii al treilea şi al patrulea de studiu ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare.

"Pentru anul acesta sunt programate opt astfel de burse, constând în susţinere financiară, mentorship din partea inginerilor Intel şi acces la documentaţii tehnice de ultimă oră. Valoarea cumulată a burselor pe anul universitare 2012-2013 cumulează 10.000 de dolari", a adăugat Ene-Pietroşanu.

Deschiderea Intel Student Open Lab face parte din strategia Intel România de a contribui la dezvoltarea educaţiei la nivel naţional, prin colaborare directă şi transfer de know-how în instituţiile academice, precum şi investiţii hardware şi software, care să asigure accelerarea cercetării şi dezvoltării în domenii precum Open Source, Mobile Computing, High Performance Computing, Parallel Computing sau Proiectarea Sistemelor de Operare.

"Cu cât va exista mai multă accelerare în zona Open Source, cu atât programele scrise de dezvoltatorii de software vor putea fi folosite pe mai multe medii şi dispozitive. Pe termen lung, această abordare va aduce multiple beneficii atât industriei software, cât şi consumatorilor finali", a adăugat Monica Ene-Pietroşanu.

Intel Student Open Lab va găzdui ore de laborator de Sisteme de Operare pentru studenţii anilor întâi şi al treilea din Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Totodată, va fi un laborator deschis oricând studenţilor la licenţă, masteranzilor, doctoranzilor şi profesorilor interesaţi de teme de cercetare-dezvoltare în domeniul Open Source.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO