Business Hi-Tech

IP Devel recruteaza pentru Ericsson, IBM, Orange si S&T

Bogdan Putinica: Din cei 145 de angajati ai IP Devel, 8 formeaza un departament de sine statator care ofera servicii de permanent placement in industria IT&C

16.10.2008, 18:38 32

"Suntem o companie de software si stim ce fel de oameni cauta angajatorii din IT&C, dar stim si care este cultura angajatilor care lucreaza in acest domeniu si care sunt asteptarile lor", spune Bogdan Putinica, CEO al IP Devel.

Compania fondata de Bogdan Putinica si Daniel Bogdan in anii 2000 a fost timp de doi ani in portofoliul celui mai mare furnizor mondial de servicii in resurse umane, Adecco, si a facut obiectul unei a doua tranzactii in primavara, fiind achizitionata integral de catre suedezii de la Enea, cu activitati in zona de software si servicii pentru telecomunicatii.
La momentul in care a achizitionat IP Devel, in 2006, Adecco avea ca obiectiv diversificarea portofoliului si crearea a sase linii de business, din care una era in zona de IT. "Intre timp, strategia celor de la Adecco a evoluat si au preferat sa renunte la activitatile care nu aveau legatura cu businessul de baza.
Activitatea noastra de recrutare mergea foarte bine in acel moment, iar eu evit sa renunt la businessurile care merg bine. Mai mult decat atat, dependenta de Adecco era zero in ceea ce priveste competentele pentru activitatea de recrutare", spune Putinica.
Proiectele de recrutare pentru Ericsson si IBM au fost proiecte globale care au ajuns in Romania in luna mai a anului trecut. Ulterior, IP Devel a incheiat contracte pentru furnizare de personal specializat si cu alti jucatori din IT si telecom, ca Orange, Siveco sau S&T.
In 2007, aproximativ 2-3% din cifra de afaceri a IP Devel a venit din activitati de recrutare, ceea ce inseamna ca serviciile de plasare de personal au adus aproximativ 120.000 de euro la businessul companiei. "In 2008 estimam afaceri de 5 milioane de euro, iar activitatile de recrutare vor contribui cu aproximativ 10% (500.000 de euro - n.r.)", spune Putinica.
IP Devel ofera servicii de "permanent placement" pentru pozitii de entry-level si specialisti pentru jucatorii din industria IT&C prin intermediul unui departament specializat in recrutare, format din 8 oameni.
Cel mai complex proiect de recrutare a fost cel derulat pentru centrul de servicii global al Ericsson de pe piata locala, GSDC, IP Devel angajand aici 150 din cei 300 de angajati care lucreaza in centrul Ericsson de la Bucuresti. "Nu am targetat proiectele mici. Am targetat proiecte strategice, companii mari, conturi mari", precizeaza Putinica. CEO-ul IP Devel spune ca activitatile de recrutare pentru companii din industria IT si telecom nu interfereaza cu activitatile curente de recrutare ale companiei pe care o conduce, intrucat "aproximativ 99% dintre candidati nu se potrivesc cu profilul cautat de IP Devel". "Daca s-ar intampla ca profilul candidatilor sa se suprapuna pe cel pe care il cautam pentru IP Devel, am refuza proiectul."
Mai mult decat atat, exista clauze contractuale intre IP Devel si clientii sai pe partea de recrutare care protejeaza partile implicate de "scenariile creative" la care s-ar putea gandi angajatii romani. "Nu recrutam pozitii competitive intre companiile care ne sunt clienti", explica Putinica.
Cat priveste preluarea de catre Enea si eventualitatea ca suedezii sa intervina asupra deciziei lui Putinica de a pastra activitatea de recrutare, CEO-ul IP Devel spune ca "nimeni nu ar strica ceva care merge bine si aduce profit". "Trebuie privit in contextul de business. In prezent, departamentul de permanent placement este un centru de profit in IP Devel. Clientii au inceput sa lucreze cu noi dupa o intalnire de vanzari care a durat 15-20 de minute. Potentialul pietei de recrutare in IT este enorm."
Alte companii specializate in recrutare pentru industria IT&C sau care au departamente specializate sunt Von Consulting, Lugera & Makler, Brainspotting sau Barnett McCall Recruitment.
 
Cititi cum a ajuns IP Devel sa recruteze 150 de oameni pentru Ericsson in suplimentul Profesii care apare luni.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO