Business Hi-Tech

Japonezii proiecteaza noua generatie de Internet

06.04.2004, 00:00 35

World Wide Web - cea mai avansata sectiune a retelei informatice globale Internet - a aparut in urma cu numai 15 ani, dar cererea crescanda pentru adrese web si traficul continuu risca sa epuizeze resursele tehnologice actuale care asigura functionarea acestui sistem. Intr-un viitor nu prea indeparat, computerele si dispozitivele mobile vor putea comunica usor si sigur cu diferite alte aparate, precum frigidere sau dispozitive de iluminat.
O mare parte din aceste functii pot fi realizate cu ajutorul tehnologiei existente, dar surse din cadrul industriei considera ca standardele Internet actuale nu sunt pe deplin capabile sa indeplineasca in totalitate sarcinile dorite. Din acest motiv, specialistii lucreaza pentru elaborarea unui sistem avansat.
Un grup de companii conduse de operatorii japonezi de telecomunicatii Nippon Telegraph and Telephone si KDDI Corp considera ca solutia este standardul din noua generatie Internet Protocol versiunea 6 (IPv6). Aceasta tehnologie permite alocarea unui numar nelimitat de adrese de Internet. Retelele vor fi mai eficiente si mai simple din punct de vedere arhitectural, comparativ cu sistemele actuale, care suporta numai patru miliarde de adrese online - mai putin decat populatia globului - si necesita eforturi sustinute pentru administare.
In plus, programatorii au dotat standardul IPv6 cu propriile sale sisteme de securitate, spre deosebire de tehnologiile actuale, unde aceste elemente au fost adaugate mai tarziu.
Japonia nu este singura tara care se concentreaza asupra tehnologiei IPv6. Printre tarile din Asia, China, Taiwan si Coreea de Sud au anuntat ca intentioneaza sa adopte noul standard in urmatorii ani. La randul sau, Departamentul american al Apararii a anuntat ca va renunta la achizitiile de echipamente bazate pe tehnologiile existente, urmand sa adapteze toate sistemele la IPv6, pana in 2008.
Japonia este pionierul acestui nou sector tehnologic. Eforturile companiilor sunt sprijinite de guvern, in baza strategiei nationale "e-Japan", care vizeaza crearea unei retele omniprezente care sa permita comunicarea dintre tot felul de obiecte, fie ca este vorba de un aparat electrocasnic sau de o cutie de cereale echipata cu un dispozitiv de localizare.
Kenshi Tazaki, analist la firma de cercetare Gartner Japan, considera ca noul standard are un mare potential de dezvoltare, dar nu preconizeaza o extindere in masa inainte de 2010.
"Segmentul care va fi cel mai dificil de abordat este cel corporatist, intrucat companiile nu isi vor moderniza retelele pana cand nu vor intelege cum le va ajuta noua tehnologie sa faca bani. Investitiile lor in noi echipamente nu vor urmari numai cresterea eficientei, ci legatura directa dintre acest sistem si vanzari", a adaugat Tazaki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO