Business Hi-Tech

Lenovo a devenit cel mai mare producător de PC-uri, detronând HP

Lenovo a devenit cel mai mare producător de PC-uri,...

Autor: Ioana Nita

11.07.2013, 15:12 1007

Lenovo, producătorul chinez de PC-uri, cu afaceri de 34 miliarde dolari anul trecut, a devenit pentru prima oară lider pe piaţa de profil, detronând compania americană Hewlett-Packard, potrivit datelor companiilor de cercetare de piaţă Gartner şi IDC, scrie The Wall Street Journal. 

În al doilea trimestru al acestui an, Lenovo a ajuns la o cotă de piaţă globală de 16.7%, în creştere faţă de cota de 15% înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cota de piaţă a producătorului chinez de PC-uri este cu mai puţin de un punct procentual peste cea a companiei HP, ale cărui vânzări au scăzut cu aproximativ 5%, potrivit datelor Gartner.

Avansul Lenovo pe piaţa de PC-uri vine într-o perioadă în care vânzările de pe piaţa de profil s-au redus în al doilea trimestru cu 11.4%, potrivit datelor IDC, respectiv cu 10.9%, conform Gartner, aceasta fiind a cincea scădere trimestrială consecutivă. Datele reprezintă dovada schimbărilor structurale din piaţa de calculatoare, tot mai multe persoane preferând să cumpere tablete şi smartphone-uri în locul PC-urilor.

“Piaţa PC-urilor este în schimbare, dar ea continuă să reprezinte o oportunitate de 200 miliarde de dolari. Bătălia pentru conducerea acestei pieţe va avea cu siguranţă noi evoluţii. Dar am toată încrederea că există în continuare spaţiu substanţial pentru creştere profitabilă şi inovare pe piaţa globală a PC-urilor”, a declarat Yang Yuanqing, preşedintele şi CEO-ul Lenovo.

Lenovo, care comercializează gama ThinkPad achiziţionată împreună cu divizia de PC-uri de la IBM, a avut de câştigat de pe urma renumelui pe care îl are în ţara de origine, dar şi pe pieţele emergente, peste jumătate din vânzările sale provenind din afara Chinei.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO