Business Hi-Tech

Liderii europeni aproba infiintarea unei agentii de control a frontierelor

16.10.2003, 00:00 13

"S-a ajuns la un acord in ceea ce priveste infiintarea unei agentii", a declarat Berlusconi, dupa prima runda de discutii din cadrul summitului.


Agentia va coordona diverse proiecte de cooperare (pregatirea granicerilor, analiza riscurilor, armonizarea echipamentului, misiunile de supraveghere) si va colabora cu centrele de frontiera terestre (deja operationale la Berlin), aeriene (existente in Italia) si maritime (aflate in Spania si Grecia).


Comisia Europeana va prezenta o propunere detaliata, la inceputul lunii noiembrie, pentru ca dispozitivul sa devina operational cit mai curind, probabil in 2004.


"Nu este vorba despre un corp european de graniceri. Statele membre au responsabilitatea de a controla frontierele", a subliniat comisarul pentru Afaceri Interne, Antonio Vitorino, intr-o intilnire a ministrilor de Interne, desfasurata la inceputul lunii octombrie.


Potrivit surselor europene, reprezentantiil celor 15 tari membre au discutat, timp de doar 20 de minute, despre imigrare, unul dintre principalele subiecte ale summitului, impreuna cu cel al relansarii economiei.


Dezbaterea a adus in discutie cotele de imigranti legali pe care presedintia italiana doreste sa le propuna tarilor care accepta sa semneze acordurile de reprimire a emigrantilor lor in situatie ilegala.


Cele 15 tari au imputernicit Comisia Europeana sa realizeze un studiu de fezabilitate, iar citeva tari, printre care Belgia si si-au reafirmat dorinta de a nu se implica deocamdata in aceasta problema.


Comisia a repetat ca fiecare stat membru isi va stabili propriile cote si ca nu se pune problema impunerii acestora de catre autoritatile de la Bruxelles.

Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO