Business Hi-Tech

Lumea prin ochi electronici

17.03.2004, 00:00 19



Pretul camerei foto digitale pe care am cumparat-o la sfarsitul anului trecut a scazut in acest an cu peste un milion de lei, oferta la un pret echivalent fiind acum mult mai buna: 3 megapixeli in loc de 2,1, filmare cu sunet si memorie ceva mai mare. Pe langa sentimentul de "fir-ar sa fie" pe care mi-l induce aceasta scadere de pret, nu pot decat sa constat ca fotografia digitala devine din ce in ce mai accesibila, iar estimarile specialistilor care anuntau ca in acest an vanzarile de camere foto digitale le vor depasi pe cele cu film se vor adeveri fara doar si poate.



Aceasta democratizare a imaginii, care inlocuieste sensibilul film cu un card de memorie si aduce un mult mai comod PC in locul laboratorului foto plin de solutii chimice si scaldat in lumina rosie, are totusi secretele ei. Caracteristicile unui aparat bun, dotarile acestuia si suma ceruta pentru acestea trebuie bine cumpanite, prentru ca de multe ori nu sunt intr-o relatie de directa proportionalitate.





Snobi si cunoscatori



Cateva lamuriri inainte de orice: pixelii sunt patratelele ce formeaza o imagine, un megapixel are un milion de astfel de pixeli. O camera foto digitala capteaza imaginea cu ajutorul unui senzor, care este transformata in impulsuri electrice, prelucrata si stocata in final in date ce pot fi citite de PC.



Sa impartim utilizatorii in mai multe categorii, din punct de vedere al comoditatii sa spunem, pe care le putem usor asocia cu aparatele ce li se potrivesc. Tipul de camera "point and shoot" da posibilitatea celui ce o foloseste sa-si aleaga subiectul si sa-l fotografieze fara prea multe reglaje si bataie de cap - este si cazul meu si cred ca al multora dintre doritorii de fotografii digitale. In acest caz este recomandabila o camera foto de 2,1 pana la 3 megapixeli, care ofera posibilitatea realizarii de poze decente de genul instantaneelor de vacanta. O a doua categorie este a celor ce prefera rezolutii mai mari si zoom optic, alaturi de o serie de reglaje manuale; este categoria semiprofesionista, cu cunostinte avansate in arta fotografica (sau poate snobi, care nu stiu bine de ce au nevoie si atunci platesc pentru lipsa de informare si pentru niste facilitati pe care nu stiu sa le gestioneze dar care dau bine). Pe urma vin specialistii, care nu fac obiectul acestui articol, pentru ca, de fapt, pot invata ei pe altii, avand atat experienta cat si banii necesari pentru imblanzirea unui aparat cu 8 - 10 megapixeli si cu toate reglajele manuale. Aceste aparate, cu preturi ce pot ajunge la cateva mii de dolari, sunt lipsite de gadget-urile claselor inferioare - filmare sau inregistrare audio - dar au cea mai buna optica si optiuni de genul blitz-ului extern.





Crucis, cu ochi rosii



Senzorul este baza unui aparat bun. Senzorii folositi sunt de doua tipuri - CCD (Charge Coupled Device) si CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor). Nu are sens sa detaliem ce le diferentiaza, esential este faptul ca specialistii recomanda in general senzorii CCD, mai scumpi dar care ofera o calitate mai buna a imaginii. Asta nu insemna, totusi, ca un aparat cu CMOS fabricat de o companie cu renume nu poate realiza fotografii reusite.



La nivel de amatori, cele mai bune rezolutii sunt cuprinse intre 2 si 4 megapixeli. O rezolutie a imaginii de 1.600x1.200, pe care o ofera o camera de 2,1 megapixeli, poate fi printata fara probleme pe hartie foto standard de 10x15 cm, in timp ce o poza cu rezolutie mai mica, de 640x480 este numai buna sa insoteasca un e-mail, pentru ca este suficient de clara si nu ocupa prea multi bytes.



Zoom-ul, dar numai cel optic, este o alta caracteristica folositoare pentru un fotograf, pentru ca ofera, la un pret mai mare, posibilitatea de a imortaliza un anume moment intr-un mod cat mai discret. Cel software, prezent la majoritatea camerelor, nu ajuta prea mult, un efect asemanator putand fi obtinut cu un software specializat de genul Adobe Photoshop. De altfel un program de prelucrare a imaginilor cum este cel pomenit este absolut necesar, pentru ca permite retusarea imaginilor si eliminarea efectului de ochi rosii sau a dungilor luminoase, si, de obicei, producatorii mari de camere foto ofera in pachetul camerei si software-ul necesar prelucrarii imaginii.





Accesoriile



In cazul in care camera foloseste pentru alimentare baterii obisnuite si nu este dotata cu o solutie proprie de alimentare cu energie, in genul telefoanelor mobile, atunci e musai sa avem si un set de acumulatori si un incarcator pentru acestia. Bateriile, chiar de calitate foarte buna, se dovedesc in general prea slabe in lupta cu o camera si un blitz energofage, iar artificiile de genul opririi ecranului LCD nu ajuta prea mult si nici nu sunt de dorit.



Un alt detaliu este memoria. Cei 8 - 16 MB cu care sunt inzestrate aparatele in mod uzual nu pot stoca decat circa 20 de fotografii de buna calitate, astfel incat dotarea cu un card de memorie de mare capacitate este mai mult decat necesara in cazul unei plecari in concediu, de exemplu, adica departe de calculatorul pe care sa putem descarca fotografiile facute. De recomandat sunt cardurile cu capacitati intre 64 si 256 MB, suficiente pentru instantaneele unei plecari de doua - trei saptamani. Desigur, atentie la tipul de card acceptat de camera - Secure Digital, MultiMedia Card, Smart Media sau Compact Flash sunt printre cele mai uzuale. dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO