Business Hi-Tech

Marii producatori de PC-uri propun sisteme ieftine pentru jocuri

Marii producatori de PC-uri propun sisteme ieftine pentru jocuri

Analistii sunt convinsi ca piata sistemelor pentru gaming de pana in 2.500 $ va exploda. Sistemul din imagine, Dell XPS 720, porneste de la aproximativ 1.700 $ si permite rularea unora din cele mai solicitate jocuri de pe piata. Consumatorii pot opta in continuare pentru versiuni mai scumpe si mai performante, varianta XPS 720 H2C ajungand la un pret de 5.389 $.

01.10.2007, 01:10 187

Hewlett-Packard (HP) a lansat in august sistemul desktop Blackbird 002, primul sau PC dedicat jocurilor. Pretul de pornire al sistemului era de 2.500 $ (1.776 de euro), adica jumatate din costul majoritatii computerelor pentru jocuri, scrie Wall Street Journal.
Compania americana Gateway, ce urmeaza a fi preluata de catre Acer, al treilea mare producator de PC-uri din lume, va introduce in noiembrie sistemul FX540, o continuare a laptop-urilor orientate catre jocuri lansate in luna ianuarie a acestui an.
Alti doi mari producatori au atacat acest segment de piata in luna iunie - Toshiba a lansat seria de laptop-uri Sattelite x205, cu un pret de pornire de 2.000 de dolari (1.420 de euro), in timp ce Dell a prezentat sistemul desktop XPS720, care porneste de la aproximativ 1.700 de dolari (1.208 euro).
Jocurile pe computer au fost multa vreme un segment de nisa al micilor producatori de PC-uri, care vand sisteme personalizate scumpe. Companii precum Alienware si Voodoo Computers comercializeaza computere foarte rapide, cu performante grafice deosebite, la preturi pornind de la 5.000 de dolari (3.552 euro). Acum insa, fenomenul de "gaming" atrage un nou grup de cosumatori, care prefera jocurile ce nu necesita resurse hardware foarte ridicate.
Cosumatorii pot opta in continuare pentru versiuni mai scumpe si mai performante.
Dell, al doilea mare producator de PC-uri din lume, care a preluat in 2006 Alienware, a lansat in luna mai sistemul desktop XPS 720 H2C la un pret de 5.389 $ (3.828 de euro).
Analistii sunt insa convinsi ca piata sistemelor pentru gaming de pana in 2.500 $ (1.776 de euro) va exploda. "HP doreste sa introduca fenomenul unui public cat mai numeros", a declarat Phil McKinney, chief technology officer al diviziei de PC-uri HP. Anul trecut, compania a anuntat ca va prelua producatorul specializat Voodoo Computers.
Astfel, interesul consumatorilor pentru jocuri se extinde dincolo de consolele dedicate, precum Sony PlayStation 3, Microsoft Xbox 360 sau Nintendo Wii.
Analistii se asteapta ca veniturile generate de jocurile pentru PC-uri sa urce la 13 mld. dolari (9,23 mld. euro) pana in 2012, comparativ cu nivelul de 7 mld. dolari (4,97 mld. euro), inregistrat anul trecut.
Per ansamblu, vanzarile jocurilor de PC in Statele Unite au depasit 970 mil. dolari (773,1 mil. euro) in 2006, in crestere cu un procent fata de anul anterior, cand vanzarile totalizau 953 mil. dolari (766,7 mil. euro), potrivit grupului de cercetare NPD.
Aceasta a reprezentat prima scadere majora in industrie - 14% fata de cele 1,1 mld. dolari (885,6 mil. euro) totalizate in anul 2004.
In contrast, coform datelor furnizate de NPD, vanzarile jocurilor pentru console in 2006 au totalizat 4,8 mld. dolari (3,82 mld. euro), dintre care 1,7 mld. dolari (1,35 mld. euro) s-au cheltuit pentru jocuri pentru dispozitive portabile, precum PlayStation Portable sau Nintendo DS.
Un factor care va determina reorientarea catre PC este cresterea numarului de jocuri care atrag si persoanele de sex feminin.
Jocurile de tip FPS (first person shooter), o parte importanta a business-ului, sunt adresate aproape in totalitate persoanelor de sex masculin.
Potrivit unui studiu realizat de Parks Associates, 21% dintre jucatorii genului MMO (massive multiplayer online; titluri care reunesc milioane de jucatori intr-o singura lume virtuala) sunt femei cu varsta curpinsa intre 18 si 34 de ani. Barbatii din acelasi interval de varsta reprezinta 26% din totalul jucatorilor.
"Undeva intre segmentul de larg consum si cel de elita ar trebui sa existe o clasa de mijloc interesata de performanta, dar care niciodata nu va avea resursele necesare pentru un sistem de 5.000 de dolari", a declarat Michael Cai, analist la Parks Associates.
Vanzarile totale de PC-uri sunt asteptate sa creasca cu 39%, la 2,7 milioane de unitati anul acesta, potrivit Enpoint Technologies Associates, in contrast cu procentajul de 10% propus de firma de cercetare IDC.
Marjele inregistrate pe segmentul PC-uri pentru jocuri sunt semnificativ mai mari decat in cazul computerelor traditionale, al caror pret mediu de vanzare este de 732 de dolari (520 de euro), conform datelor furnizate de Current Analysis West.
Analistii sunt de parere ca cererea cea mai mare va fi inregistrata pe segmentul laptop-urilor pentru jocuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO