Business Hi-Tech

Master si slave, sau despre relatia dintre om si PC

24.03.2004, 00:00 148



Prima premisa a acestui articol este o stire de la finele anului trecut: oficiali ai orasului Los Angeles au solicitat fabricantilor de componente de calculator, precum si distribuitorilor sa nu mai foloseasca termenii "master" si "slave" (stapan si sclav) pentru echipamentele pe care le vand, pentru ca astfel de termeni sunt inacceptabili. Autoritatile au invocat "diversitatea culturala si gradul ridicat de sensibilitate" din Los Angeles. Un document remis companiilor le cerea reprezentantilor acestora sa identifice si sa inlature orice inscris care ar folosi respectivii termeni, discriminatori si ofensatori. Master si slave definesc, in ansamblul unui calculator, relatia dintre unitatile de stocare a datelor (hard-diskuri sau unitati de citire sau scriere a CD-urilor sau DVD-urilor), intre ele si cu restul ansamblului, termenii fiind aproape la fel de populari ca si Windows, de exemplu.



A doua premisa o reprezinta o emisiune de specialitate de la televizor, in care o serie de reprezentanti ai unor firme incercau sa prezinte tot felul de produse; aparate foto digitale, imprimante, placi de baza. Toate bune si frumoase, daca cei in cauza ar fi folosit un limbaj accesibil, pe intelesul publicului larg. Dar nu, relatarile erau mult prea pline de termeni mult prea tehnici, fara sa existe cea mai mica intentie de a traduce cumva, nu in sensul legii Pruteanu, desigur, ce va sa zica FSB, USB sau fireware.



A treia pleaca tot de la televizor. Intr-o stire despre numarul in crestere al detinatorilor de PC-uri din Romania (un sfert din familii, conform statisticilor oficiale) o doamna explica ca au luat calculatorul pentru copii, sotul nestiind cum poate fi pornita ultima achizitie a familiei.



PC-ul coboara de pe piedestral, devine un obiect de lucru si pentru distractie din ce in ce mai comun. Ofera jocuri si filme, poate fi convertit in sevalet pentru artistii erei digitale, in instrument muzical sau, mai simplu, in masina de scris. Dar trebuie sa invatam sa existam cu el, pentru ca pentru PC s-au inventat nu numai tehnologii noi, ci si un limbaj paralel. Iar o minima familiarizare cu tehnica de calcul si terminologia de specialitate poate reduce sau elimina o multime de neajunsuri fie in viata de zi cu zi cat si in activitatea curenta, la sefia unei firme sau la administrarea unui departament.



Sa le luam in ordine. In viata de zi cu zi. Mergeti la cumparaturi, doriti un sistem audio performant dar nu stiti mare lucru despre acestea. Oferta este bogata si nu puteti sa va decideti intre doua sisteme: unul ofera, sa zicem, 10.000 de wati PMPO iar celalalt 80 de wati RMS. Ce alegeti? Daca ati optat pentru primul, este o greseala, pentru ca PMPO (Peak Music Power Output), indiferent de ce inseamna, nu este decat un soi de strategie de marketing pentru o serie de produse care nu ofera, de regula, cea mai buna calitate pentru pretul platit (sper sa nu se supere firmele distribuitoare). Mult mai cinstita etichetare RMS (Root Mean Square) ofera o idee mai clara despre calitatea si puterea boxelor (80 - 100 de wati pentru un sistem cu 4 - 5 sateliti si un subwoofer sunt arhisuficienti pentru o camera destul de mare). Cateva minute de cautare cu Google ale celor doi termeni va pot scuti de o investitie proasta, si asta fara a fi nevoie sa stiti definitiile sau detaliile tehnice ale constructiei de sisteme audio sau de etichetare a performantelor acestora.



Sau doriti sa faceti un cadou si va decideti pentru ultimul joc de succes aparut. In cumparati, dar furnizati copilului o mare dezamagire, pentru ca sistemul de acasa nu-l poate rula in conditii optime. Pe cutie erau trecute datele privind sistemul minim necesar (de multe ori si acestea sunt extrem de ingaduitoare, pentru ca si producatorul trebuie sa traiasca, nu? :)), dar cine sa bage in seama niste detalii?



Asa ca...banii jos, pentru upgrade. Dar si aici, atentie...la magazin, vi se poate oferi un super exemplar de placa video sau de baza, ce inglobeaza ultimele tehnologii, la un pret pe masura, dar care se pot dovedi mult mai putin performante decat cele din generatia anterioara, mult mai convenabile ca pret (pentru ca si fabricantii trebuie sa traiasca, nu? :)). Asa ca invatati ca AGP 8X, ultimul standard de transfer in materie de placi video nu ofera nici pe departe o viteza dubla fata de mai noul standard 4X, si ca un GeForce FX, ultima gama de placi video de la Nvidia se poate dovedi de multe ori mai slab decat un Titanium din generatia veche.



La munca, un departament IT corect si un sef cat de cat instruit sunt un tandem formidabil pentru o buna comunicare si o corecta si rapida gestionare a datelor. Dar atentie, pentru ca de multe ori angajatii din domeniu profita de nestiinta altora pentru a-si usura traiul si sunt in masura ba sa explice extrem de doct de ce nu se poate un anumit lucru, sau ca este foarte scump sau ca nu este fezabil. Dar eu imi aduc aminte de un recent interviu pe care l-am luat si unde mi s-a explicat ca printre primii angajati care au fost dati afara de la rafinaria Petromidia au fost din compartimentul IT, carora repunerea pe linia de plutire a retelei IT a rafinariei li s-a parut un lucru imposibil. Rezultatul: la aceasta ora sefii din Bucuresti pot vedea pe ecranele PC-urilor in timp real datele legate de rafinarie, de la pontaj pana la capacitati de productie si consumuri.



Vor spune unii ca pentru a privi la televizor, sau pentru a rula un film pe ultimul DVD player nu trebuie sa fii la curent cu modul detaliat de functionare a respectivelor produse si cum ajung datele insriptionate pe un disc de plastic sa se transforme in imagini si sunete, asa ca de ce ar trebui calculatoarele sa fie mai cu mot? Raspunsul este chiar in viteza si in ritmul cu care se petrec schimbarile in industria IT. Televizorul nu s-a schimbat, esential, de la inventarea sa, au fost aplicate numai o serie de cosmetizari - ecran color, plat, cu plasma, componente mai performante, sunet stereo; la fel si cu restul produselor electronice. Pe cand in IT, din cauza versatilitatii calculatorului, de care pomeneam mai sus, informarea si invatatul sunt absolut necesare. In plus, nimeni nu s-ar gandi sa-si construiasca un televizor, pe cand calculatorul chiar iti permite acesta, si sa vedeti ce bine va veti simti cand veti vedea primul ecran de boot, la pornirea primului PC pe care l-ati asamblat (teoretic, nu e cu mult mai greu decat un joc Lego - apropo, stiati ca unul din cei doi fondatori ai motorului de cautare Google chiar a construit o imprimanta functionala din piese de Lego?). dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO