Business Hi-Tech

Microsoft: Consolele Xbox vin oficial in Romania dupa ce mai cresc salariile si internetul broadband

Microsoft: Consolele Xbox vin oficial in Romania dupa ce mai cresc salariile si internetul broadband
14.04.2008, 20:37 211

Nivelul actual al veniturilor populatiei si al penetrarii pentru serviciile internet de mare viteza din Romania sunt doua dintre principalele motive care au determinat Microsoft sa nu lanseze oficial pe piata locala consola de jocuri Xbox 360 si serviciile online asociate.
"Romania a fost insa luata in calcul de catre Microsoft. In acest moment monitorizam cativa factori, cum ar fi penetrarea broadband, rata pirateriei, nivelul de trai - factori ce pot influenta data lansarii oficiale a businessului Xbox", a declarat pentru ZF Catalin Dit, directorul diviziei E&D (Entertainment and Devices) a Microsoft Romania, reprezentanta locala a celui mai mare pro-ducator de software din lume.
Oficialul Microsoft a adaugat ca nu poate estima un termen pentru lansarea oficiala a consolei pe piata locala, dar a precizat ca prezenta diviziei E&D pe piata locala reprezinta un prim pas in demararea procedurilor. "Urmarim cu atentie dezvoltarea pietei de gaming si de console din Romania si avem semnale pozitive. Nu pot inainta o data de lansare oficiala, dar sunt optimist ca nu va dura mult", a spus Dit.
Serviciul Xbox Live, lansat initial in 2002, ofera posesorilor consolei Xbox 360 din Statele Unite sau Europa de Vest posibilitatea de a descarca continut aditional pentru jocuri, demo-uri sau filme HD. Acestia pot accesa serviciul Windows Live Messenger pentru a comunica cu alti jucatori si pot initia sesiuni de multiplayer gaming.
Xbox Live este disponibil in prezent in 25 de tari - Australia, Austria, Belgia, Canada, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Hong Kong, India, Irlanda, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Norvegia, Noua Zeelanda, Olanda, Portugalia, Singapore, Spania, Statele Unite, Suedia si Taiwan.
O parte a serviciilor disponibile prin Xbox Live sunt gratuite, insa utilizatorii trebuie sa plateasca un abonament anual in cazul in care doresc sa interactioneze cu alti jucatori. Pentru o perioada de 12 luni, pretul abonamentului este de 50 de dolari (31,6 euro) in Statele Unite, respectiv 60 de euro in Europa de Vest.
In ianuarie 2008, comunitatea de posesori Xbox din Grecia a inaintat o petitie online prin care cerea lansarea oficiala a serviciului Live in Grecia.
In aceeasi luna, comunitatea de gameri din Romania a cerut celor trei mari producatori de console de jocuri (Sony, Nintendo, Microsoft) drepturi egale cu utilizatorii din tarile in care produsele sunt lansate oficial. Petitia romaneasca a strans pana in prezent aproximativ 5.000 de semnaturi.
Pe piata locala, consolele Xbox 360 sunt comercializate legal de mai multe companii locale, astfel ca produsele beneficiaza de garantie si servicii de reparatii. Lansarea oficiala a Xbox in Romania le-ar permite utilizatorilor sa acceseze si serviciile online furnizate de Microsoft.
Utilizatorii de console Xbox 360 din Romania pot accesa totusi serviciul Live folosind o tehnica similara cu cea utilizata de posesorii de Apple iPod pentru a accesa magazinul online iTunes, un alt serviciu online asociat unor produse hardware care nu este disponibil pe piata locala.
La prima configurare a consolei, utilizatorii romani trebuie sa declare o alta tara de resedinta, cum ar fi Statele Unite sau Marea Britanie, iar apoi se introduc datele unui card de credit/debit.
Spre deosebire de serviciul Apple, care necesita un card bancar emis in tara respectiva de origine, serviciul Microsoft accepta si carduri din Romania.

De ce nu sunt disponibile oficial pe piata locala?

Rata penetrarii serviciilor de internet de mare viteza (broadband) in Romania este una dintre cele mai scazute comparativ cu nivelul Uniunii Europene;

Nivelul mediu al veniturilor realizate de catre locuitorii tarii este, de asemenea, scazut;

Un alt motiv invocat de Microsoft este rata ridicata a pirateriei de software in Romania, care in continuare se situeaza la peste 60%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO