Business Hi-Tech

Microsoft: Era PC-urilor este pe sfarsite

01.08.2006, 19:15 14

Pe masura ce Internetul este din ce in ce mai popular si are tot mai multi utilizatori, afacerile traditionale cu PC-uri sunt puse in pericol, iar era computerelor personale se apropie de final, este de parere Ray Ozzi, director pe divizia de aplicatii software a Microsoft.
"Viitorul unui business de succes sta in serviciile si aplicatiile software bazate pe Internet si nu in cele disponibile numai pe computer", a spus Ozzie. "In era computerelor personale, afacerile din domeniul IT desfasurau activitati in jurul PC-urilor, insa acum trecem intr-o noua era unde locul central este luat de catre Internet", a adaugat el.
Insa aceasta tendinta catre serviciile si aplicatiile software bazate pe Internet afecteaza Microsoft, cel mai mare producator de software pentru PC-uri din lume, scrie Financial Times.
"Si nu numai pe noi. De fapt, tendinta catre Internet a agitat spiritele in intreaga industrie IT, determinand un numar din ce in ce mai mare de companii sa-si schimbe domeniul de activitate", a spus Ray Ozzie, directorul din cadrul diviziei de software a Microsoft.
Producatorul de software este una dintre companiile care incearca sa-si regandeasca planul de afaceri pentru a face fata cresterii penetrarii Internetului si a cererii pentru servicii si aplicatii software bazate pe Internet, scrie Financial Times.
In plus, succesul serviciilor oferite de giganti ai Internetului, cum ar fi Google, cel mai mare motor de cautare online din lume, sau Yahoo, cel mai important portal de Internet din lume, determina afacerile traditionale sa grabeasca pasul pentru a se adapta la noile tendinte din piata, relateaza publicatia britanica. In cazul Microsoft, aceste evolutii se traduc prin cresterea costurilor si scaderea valorii actiunilor la bursa, inregistrata deja in ultimele luni.
"Serviciile si aplicatiile software online sunt o noua oportunitate de business pentru compania lui Bill Gates, fara riscul de a conduce la terminarea afacerii traditionale cu software pentru PC-uri", este de parere Rick Sherlund, analist in domeniul aplicatiilor software in cadrul companiei Goldman Sachs.
Conform oficialilor Microsoft, oferta de produse si servicii a companiei va fi dezvoltata in jurul portalului Windows Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO