Business Hi-Tech

Microsoft vrea biblioteca digitala universala

27.10.2005, 19:51 22

MSN, divizia de Internet a celui mai mare producator de software din lume, Microsoft, s-a aliat cu gigantul Yahoo pentru proiectul bibliotecii digitale universale, Open Content Alliance, initiat la inceputul acestei luni, scrie presa internationala.

Acest parteneriat poate fi privit ca un atac direct la adresa celui mai mare motor de cautare din lume, Google, care la finalul anului trecut a initiat Print Library Project, dar pe care l-a intrerupt temporar din cauza problemelor intampinate pe parcurs (compania a fost actionata in justitie pentru incalcarea drepturilor de autor).

Ambele proiecte si-au propus sa transpuna in format digital, prin scanare, cele mai importante carti ale omenirii, dar si continut audio si video, pentru a crea astfel, in urmatorii ani, o biblioteca digitala care sa fie facuta publica pe Internet si oferita utilizatorilor in mod gratuit.

Motivul acestui parteneriat a fost explicat de oficialii MSN prin aceea ca Microsoft nu a vrut sa plece singur la drum in acest domeniu si sa patrunda pe un taram minat din cauza problemelor legate de drepturile de autor si de obtinerea volumelor necesare, scrie The Seattle Times.

Contributia MSN la proiectul Open Content Alliance va consta in suportarea unei parti a cheltuielilor de scanare si in oferirea de programe informatice necesare pentru proiect, a explicat Danielle Tied, manager MSN. Biblioteca digitala va cuprinde atat carti din biblioteci publice, cat si carti protejate prin drepturi de autor (dar numai daca autorii si-au dat acordul) si va fi pusa la dispozitia utilizatorilor, gratuit, pe www.opencontentalliance.org.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO