Business Hi-Tech

Mihai Guran, HP: Cererea de servere e în creştere, dar evoluţia economiei va fi cheie

Autor: Adrian Seceleanu

26.01.2011, 16:03 90

Evoluţia economiei locale va juca un rol cheie în evoluţiacererii de servere în condiţiile în care companiile îşi ajusteazăbugetul de investiţii la nivelul veniturilor, spune Mihai Guran,director în cadrul subsidiarei locale a americanilor de laHewlett-Packard (HP), cea mai mare companie de IT din lume. Elconduce la HP un departament de 20 de oameni care gestioneazăvânzările de echipamente (servere, stocare, reţelistică) şiservicii asociate către clienţii business.

"Ca trend general, atâta vreme cât economia a început sa îşirevină, acest lucru a început să se simtă şi pe piaţa IT, înspecial pe segmentul enterprise unde suntem strâns legaţi declienţii noştri care îşi iau proiecte bazate pe business case-urieconomice. Ai business, faci investiţii, n-ai business, îţi opreştiinvestiţiile. Asta s-a întâmplat anul trecut", a declarat Guran încadrul unei întâlniri cu presa.

Potrivit datelor prezentate de oficialul HP, compania a fostnumărul unu pe piaţa de servere din România în primele treitrimestre din 2010 şi pe segmentul de servere standard şi pesegmentul de servere pentru companii mari. Oficialul HP a citat unstudiu al companiei IDC.

"În România am fost numărul unu şi pe trimestrul unu şi petrimestrul al doilea. Şi în al treilea trimestru am fost numărulunu pe server critice pentru companii cu o cotă de piaţă de 71%, încreştere cu 119% faţă de trimestrul anterior şi cu 134% faţă de2009, un an în care mulţi clienţi nu au investit foarte mult", adeclarat Guran. "Pe segmentul serverelor standard HP e numărul unuşi pe trimestrul al trilea din 2010, cu un marketshare de 47,8%, încreştere cu 56,8% faţă de al trimestrul anterior şi cu 96% faţă deanul anterior. Tot în al treilea trimestru s-au livrat 276 desisteme server de tip blade iar cota de piaţă a HP a fost de 69,3%,foarte asemănătoare cu cea înregistrată la nivel mondial decompanie".

Aceste rate de creştere vin însă pe fondul unei pieţe pe carenumărul de unităţi vândute este foarte mic, la fel ca şi valoareaindustriei. Anul trecut, potrivit estimărilor de pe piaţă, înRomânia s-au vândut 10.500 de servere. Potrivit datelor de laRegistrul Comerţului, în România există aproximativ 600.000 decompanii, dintre care (la nivelul anului 2009) aproximativ 18.000aveau venituri mai mari de un milion de euro.

La un nivel al pieţei de câteva mii de unităţi orice achiziţiemai mare, de câteva zeci sau sute de unităţi, poate determina ratede creşteri de câteva zeci de procente la nivelul întregii pieţe.Ratele mari de creştere de anul trecut sunt explicate şi de faptulcă ele sunt raportate la un an 2009 în care aproape toateproiectele de investiţii fuseseră blocate, pe fondul paniciiinstalate pe piaţă.

Totuşi, în ceea ce priveşte HP, anul 2010 a fost unul mai bun,în care comenzile au venit din mai multe segmente de piaţă, iartrendul ar putea continua şi în 2011, a declarat Guran. "Dacăexistă astfel de creşteri în segmentul enterprise acesta este unsemnal bun pentru economie. Aceste creşteri nu au fost dintr-unsingur segment, ci pe toate segmentele. Nu a fost doar un proiectmare. Foarte mulţi clienţi se uită la infrastructura existentă,încearcă să consolideze. Creşterile vin din mai multe zone. Sunt şiservere care merg la spălătoria de la colţul străzii, pentru că laun moment dat compania şi-a permis să aloce 2.000 de euro unuiserver nou. Dar şi de la firme cu 100-200 de angajaţi care aveau5-6 servere şi care au luat decizia de a trece la o soluţie nouă,să facă o consolidare a infrastructurii".

Oficialul HP a evitat însă să facă estimări în legătura cuevoluţia pieţei locale de servere în acest an. Pe de altă parte,oficialii Microsoft România au estimat anterior, într-un interviupentru ZF, o creştere cu 10% a vânzărilor de servere în 2011.

HP concurează pe piaţa locală de servere cu rivaliiinternaţionali IBM, Dell şi Oracle - Sun, dar şi cu jucători localiprecum Maguay. Piaţa locală de servere este evaluată la aproximativ20 mil. dolari pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO