Business Hi-Tech

Muzica digitala a adus "cel mai bun trimestru din istorie" pentru Apple

15.07.2005, 19:01 11

Succesul producatorului american de echipamente IT si electronice Apple incepe sa se vada tot mai mult, in special pe piata playerelor muzicale digitale, dar si a calculatoarelor.

Compania a inregistrat un nivel record al vanzarilor de iPod-uri si Mac-uri in al treilea trimestru al anului fiscal care s-a incheiat in luna iunie, scrie editia online a CNN.

Aceasta crestere inregistrata de Apple a depasit asteptarile analistilor. De pilda, compania Thomson Financial a estimat ca veniturile inregistrate pe acest trimestru vor fi de aproximativ 3,34 miliarde de dolari (2,74 miliarde de euro). Insa Apple a incheiat trimestrul fiscal cu 3,52 miliarde de dolari (2,89 miliarde de euro), in crestere cu 75% fata de perioada similara a anului trecut, a precizat directorul financiar al companiei, Peter Oppenheimer.

Profitul Apple a urcat la 320 de milioane de dolari (aproximativ 262 milioane de euro), fata de 61 de milioane de dolari (50,1 milioane de euro) in aceeasi perioada a anului trecut.

"Acest trimestru a fost unul important pentru Apple, pentru ca a adus companiei cele mai mari venituri trimestriale si cel mai insemnat profit din toata istoria companiei", a afirmat Oppenheimer.

Cresterea spectaculoasa a veniturilor s-a datorat in primul rand faptului ca utilizatorii s-au ingramadit sa cumpere aproximativ 6,2 milioane de iPod-uri, cu 616% mai mult decat anul trecut, dar si 1,2 milioane de calculatoare Mac, in crestere cu 35%, a precizat oficialul Apple citat de publicatia Investors Business Daily.

Cresterile au fost ajutate si de faptul ca producatorul american a adaugat de curand liniilor de playere muzicale si calculatoare doua echipamente noi, iPod Shuffle si Mac Mini, mai ieftine si mai accesibile clientilor, au explicat analistii din domeniu. IPod Shuffle este playerul de 99 de dolari (aproximativ 81,3 euro), care nu are ecran de afisare, dar care surprinde utilizatorii prin faptul ca melodiile sunt redate in ordine aleatoare. Iar Mac Mini a castigat simpatia cumparatorilor prin faptul ca este mic, elegant si este cel mai ieftin Mac, costand 499 de dolari (aproximativ 409 euro). In ceea ce priveste trimestrul al patrulea, specialistii Apple au estimat ca veniturile incasate vor fi aceleasi ca in trimestrul trecut, daca nu chiar mai mari, scrie publicatia online CNN News.

Compania a vandut aproximativ 20 de milioane de playere muzicale iPod de la lansarea acestora in 2001. Cu toate acestea, oficialii companiei au refuzat sa comenteze asupra zvonurilor aparute anul acesta cum ca stocul de anumite modele iPod era in crestere deoarece utilizatorii incepusera sa piarda interesul pentru aceste echipamente digitale, scrie CNN News. "Atat playerele, cat si calculatoarele s-au vandut in limitele asteptate si suntem multumiti de nivelul vanzarilor", a afirmat Peter Oppenheimer.

Succesul Apple nu se opreste insa doar la playere muzicale si calculatoare. Magazinul de muzica in format digital al companiei, iTunes, se apropie, de asemenea, de o cifra record de vanzari si anume 500 de milioane de melodii vandute la nivel mondial.

Pentru a marca cresterea numarului de melodii descarcate de utilizatori, a fost instalat pe site-ul oficial al companiei un contor care ieri se apropia rapid de 495 de milioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO