Business Hi-Tech

Naspers face achiziţii în Rusia

15.07.2010, 23:13 21

Grupul media sud-african Naspers, care a cumpărat la finalulanului 2009 site-ul local de anunţuri Autovit.ro, a preluat încadrul unei tranzacţii de 388 mil. $ un pachet de 29% din acţiunileDigital Sky Technologies (DST), cel mai mare jucător pe segmentulcomerţului electronic şi al reţelelor sociale din Rusia, scrie WallStreet Journal.
Acordul oferă Naspers un pachet de 29% din acţiunile DST, companiecare şi-a folosit banii pentru a investi în mai multe companiiamericane. Anul trecut DST a plătit 200 mil. $ pentru 3,5 dinFacebook, a preluat serviciul de mesagerie ICQ de la AOL şi ainvestit şi în producătorul de jocuri Zynga.
Pe lângă infuzia de cash, DST a primit şi pachetul de 39% dinacţiunile deţinute de Naspers la Mail.ru, un site care oferăservicii de e-mail, networking şi jocuri. Mail.ru, un joint ventureîntre DST şi Naspers, atrage lunar 50 de milioane de vizitatoriunici.
Naspers, un conglomerat media cu afaceri de 1,4 miliarde de dolarianul trecut, şi-a stabilit ca prioritate extinderea pe cele maimari pieţe emergente. Compania deţine deja 35% din Tencent, oafacere online din China, dar şi active pe pieţe precum India,Brazilia, Thailanda şi Europa de Est.
Naspers nu este singura companie străină care a investit în DST. Şichinezii de la Tencent au preluat 10% din companie pentru 300 demilioane de dolari, stabilind astfel valoarea Digital SkyTechnologies la trei miliarde de dolari. Companiile internaţionales-au înghesuit să cumpere acţiuni DST înainte de o foarte probabilălistare pe bursă a companiei online.
Pe lângă Mail.ru, cea mai mare platformă de comunicare din Rusia,DST controlează şi Vkontakte, cea mai mare reţea socială.
DST, printre ai cărei acţionari se numără miliardarul rus AlisherUsmanov, a angajat recent mai mulţi bancheri de la Goldman Sachs,iar analiştii se aşteaptă ca gigantul online să anunţe noiachiziţii.
Naspers, o companie care şi-a început activitatea ca editor al unorziare, a intrat ulterior pe piaţa de servicii TV cu plată, lamijlocul anilor '80. Compania a început să cumpere afaceri onlinela începutul anilor '90. Conglomeratul media ţinteşte acumextinderea în Brazilia.

Naspers a cumpărat anul trecut prin divizia europeană MIHAllegro BV compania românească Visual Soft, care administreazăsite-ul Autovit.ro, pentru suma de 4,7 milioane de euro. Aceasta afost una dintre cele mai mari tranzacţii din mediul online local.Grupul are în plan să-şi majoreze numărul de anunţuri auto de pesite, de la peste 20.000 în martie 2010 la peste 30.000 anulviitor, inclusiv prin deschiderea unor birouri de vânzări înteritoriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO