Business Hi-Tech

Nintendo: concurenta cu Sony si Microsoft scade profitul

01.08.2005, 18:06 21

Producatorul japonez de console si jocuri video Nintendo a raportat profit net in scadere cu 37,7% pentru primul trimestru al anului financiar, incheiat la 30 iunie, in primul rand datorita faptului ca cererea pentru echipamentele produse de companie a scazut semnificativ, iar costurile presupuse de lansarea unor noi produse au fost destul de ridicate, scrie editia online a BBC News.

Profitul net inregistrat de companie in acest trimestru a fost de 126 de milioane de dolari (aproximativ 104,2 milioane de euro), fata de 201 milioane de dolari (162 milioane de euro) in perioada similara a anului trecut, au precizat oficialii Nintendo.

Scaderea profitului nu a fost insa o surpriza pentru companie. Oficialii Nintendo anuntasera la inceputul trimestrului ca se asteapta la o scadere a profitului datorita concurentei tot mai stranse cu gigantul japonez Sony si cu rivalul american Microsoft, scrie BBC News.

De asemenea, consolele de jocuri Dual Screen (DS) ale Nintendo nu au mai fost la fel de bine vandute ca in primele luni de dupa lansarea din decembrie, iar acest fapt a determinat scaderea vanzarilor totale trimestriale cu 14%, la 626,5 milioane de dolari (518,5 milioane de euro).

In anul financiar trecut, Nintendo a vandut 1,38 milioane de console de joc DS, iar pentru acest an fiscal, care se va incheia in martie 2006, compania se asteapta sa vanda aproximativ 12,4 milioane de astfel de echipamente, au precizat specialistii Nintendo.

"Diferenta de profitabilitate fata de anul trecut se datoreaza in primul rand faptului ca DS este un produs intrat pe piata recent, iar costurile sunt inca foarte mari", a afirmat directorul Nintendo. "Aceste costuri vor incepe sa scada cam dupa un an de la lansarea consolei de jocuri", a estimat acesta.

Fapul ca cererea pentru aceste echipamente este in scadere ar putea fi explicata si de faptul ca utilizatorii asteapta acum lansarea consolelor de jocuri de viitoare generatie, printre care si Revolution a Nintendo, planificata sa apara pe piata in anul 2006, scrie editia online a BBC News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO