Business Hi-Tech

Nintendo Wii s-a vandut mai bine ca Microsoft Xbox

17.09.2007, 21:35 18

Consola de jocuri video Nintendo Wii a depasit rivalul Microsoft Xbox 360 in ceea ce priveste numarul total de unitati comercializate pe glob, scrie Financial Times, citand studii ale unor firme de cercetare, care analizeaza evolutia consolelor pe pietele din Japonia, Europa si Statele Unite.
Recentele stiri din presa internationala referitoare la dominatia consolei in Japonia sau pe alte piete au anticipat reluarea pozitiei de lider de catre Nintendo pe piata consolelor de jocuri, pozitie pe care firma nipona a detinut-o in 1990 cu consola Super Nintendo (SNES).
Datele compilate de Financial Times provin de la GfK, o firma de cercetare din Germania, care monitorizeaza industria de divertisment pe intreg teritoriul european, grupul NPD din Statele Unite si Enterbrain, firma similara de profil din Japonia.
Potrivit informatiilor furnizate de studii, Wii s-a vandut in noua milioane de unitati la sfarsitul lunii iulie, depasind cu un procent redus consola rivala de la Microsoft, care s-a vandut in 8,9 milioane de unitati. Alternativa propusa de Sony, PlayStation 3, s-a clasat pe a treia pozitie, cu doar 3,7 milioane de unitati livrate.
Performanta consolei Wii nu impresioneaza numai prin numarul de unitati comercializate, ci prin faptul ca a reusit sa depaseasca competitia in mai putin de un an de la lansare. Nintendo Wii a fost lansata simultan cu Sony PlayStation 3 in luna noiembrie a anului trecut, in timp ce Microsoft Xbox 360 se afla pe piata din noiembrie 2005.
Mai mult, datorita popularitatii consolei Wii si a vanzarilor sustinute ale consolei portabile DS, Nintendo a urcat pe pozitia a treia in topul celor mai importante firme din Japonia. Aceasta s-ar putea datora in mare parte politicii firmei de a mentine preturile la un nivel scazut si de a se adresa unui public cat mai numeros, cu jocuri cat mai atractive (Pokemon, Mario si altele). Analistii sunt de parere ca o posibila cauza pentru care Xbox 360 a pierdut locul de lider este prezenta redusa a acesteia pe piata japoneza.
Potentialul imens al consolei Wii se regaseste si pe piata jocurilor, unde Nintendo are un avans considerabil fata de rivali. Potrivit Video Game Chartz, Nintendo a comercializat 11,45 milioane de titluri (3,59 milioane in Japonia; 4,69 milioane in Statele Unite si 3,17 milioane in restul lumii), in contrast cu nivelul de 10,89 milioane de jocuri pentru Xbox 360 (doar 440.000 in Japonia; 7,03 milioane in Statele Unite si 1,38 milioane in celelalte regiuni). Potrivit Video Game Chartz, PlayStation 3 detine doar 17% din piata jocurilor pentru console de generatie noua, cu doar 4,57 milioane de unitati comercializate.
Sony PlayStation 2, lansata in 2001, ramane insa cea mai bine vandute consola din lume, cu 112 milioane de unitati comercializate la sfarsitul lunii aprilie 2007, potrivit estimarilor Wedbush Morgan Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO