Business Hi-Tech

Nokia si Samsung domina vanzarile de mobile. BlackBerry urca in top in locul Motorola

Nokia si Samsung domina vanzarile de mobile. BlackBerry urca in top in locul Motorola
03.05.2010, 00:00 46

Research In Motion (RIM), dezvoltatorul canadian aldispozitivelor BlackBerry, a intrat in top cinci al celor mai mariproducatori de telefoane mobile din lume, dupa ce a devansat inprimul trimestru al anului Motorola, ajungand la o cota de piata de3,6 procente, potrivit ultimului studiu al International Data Corp(IDC), citat de Bloomberg.

Compania a vandut 10,6 milioane de dispozitive mobile in primeletrei luni ale anului, ajungand pe locul patru la nivel mondial,inaintea Sony Ericsson. Aceasta din urma a raportat o scadere de27% in ceea ce priveste dispozitivele mobile vandute, dar areaceeasi cota de piata de 3,6% ca si RIM. La nivel mondial au fostvandute 295 de milioane de telefoane mobile, in crestere cu 22% maimulte decat aceeasi perioada a anului trecut. IDC estimeaza ocrestere de 11% a pietei la nivel mondial in acest an.

Cererea mare de smartphone-uri si implicit consumul mare deinternet au ajutat RIM sa atinga aceste rezultate, comenteazaBloomberg.

Potrivit studiului IDC, cota de piata a Nokia, cel mai mareproducator de telefoane mobile din lume, a scazut cu aproape 2%, la36,6 procente, avand in vedere ca vanzarile de telefoane mobile nuau atins nivelul din 2008. Samsung se situeaza pe locul doi cu ocota de piata de 21,8%, fiind urmata de LG, care are 9,2 procente."Anul trecut a fost un semnal clar ca utilizatorii doresc cae-mailul si retelele sociale sa se gaseasca pe telefoanele mobile",a declarat Francisco Jeronimo, analist la IDC.

Compania americana Motorola a lansat anul trecut smartphone-uricare functioneaza pe platforma Android, dezvoltata de Google, darfolosita si de alti producatori precum Samsung sau HTC. "Este clarca smartphone-urile Motorola cu Andoird nu mai sunt la fel depopulare precum celelalte ale altor producatori", a mai spusJeromino, care a adaugat ca Motorola nu are destui bani pentru a-sipromova dispozitivele, fiind exact ca in cazul Palm, companie carea fost cumparata recent de Hewlett-Packard (HP).

Smartphone-urile au reprezentat 18% din totalul de telefoanemobile vandute in primul trimestru, potrivit companiei StrategyAnalytics. Astfel, au fost vandute 54 de milioane de unitati, increstere cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, relateazaReuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO