Business Hi-Tech

Obermann, Deutsche Telekom: Operatorii nu pot rămâne nişte transportatori „muţi“ de conţinut

Obermann, Deutsche Telekom: Operatorii nu pot rămâne nişte transportatori „muţi“ de conţinut

Rene Obermann, CEO al Deutsche Telekom: Un management al traficului inteligent şi nediscriminatoriu este esenţial pentru a oferi cu adevărat servicii de calitate, iar în opinia noastră acesta este serviciul pentru care clienţii vor fi dispuşi să plătească

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

29.02.2012, 00:05 1239

Traficul pe internet prin reţelele mobile a explodat în ultimii ani şi va continua să avanseze rapid şi în perioada următoare, iar în aceste condiţii este nevoie de un sistem de management al traficului "inteligent şi nediscriminatoriu" care să le permită furnizorilor să ofere servicii de calitate, a declarat Rene Obermann, CEO al Deutsche Telekom - proprietarul indirect al operatorilor locali Romtelecom şi Cosmote, în cadrul târgului Mobile World Congress din Barcelona.

"Pentru a avea reţele de calitate este nevoie de un sistem de management al traficului şi de introducerea mai multor niveluri de calitate a serviciilor", a spus Obermann, fără a oferi detalii despre modalitatea prin care ar urma să fie prioritizat traficul realizat de utilizatori. El a insistat însă că sistemul nu va fi unul care să discrimineze un anumit tip de conţinut care este accesat de clienţi prin reţelele mobile faţă de un altul.

Şeful Deutsche Telekom a declarat că este nevoie de aceste reguli noi în contextul în care industria se confruntă cu presiuni majore din partea autorităţilor de reglementare. Preţurile pentru serviciile de comunicaţii au scăzut cu 90% în ultimii 20 de ani, a spus Obermann, iar autorităţile de reglementare continuă să impună pe de o parte tarife mai mici, iar pe de alta taxe de licenţiere mai mari.

În plus, a declarat Obermann, până acum din această creştere a traficului pe internet au avut de câştigat în principal furnizorii de conţinut - cum sunt cei care oferă acces la filme online, dar care nu investesc nimic în reţele. "Reprezentantul unei asemenea companii mi-a spus de altfel că voi faceţi investiţiile, iar noi facem profit. Nu mi-a plăcut ce aud, dar era adevărat. Însă acest lucru nu poate ţine la nesfârşit." Şeful Deutsche Telekom, grup care are operaţiuni din România sau Grecia până în Statele Unite, afirmă că reţelele inteligente - care pot prioritiza traficul - reprezintă o soluţie la aceste probleme şi pot accelera, de asemenea, şi adopţia serviciilor de tip cloud.

Să construieşti doar o reţea cu o capacitate şi mai mare nu este o soluţie pentru traficul din ce în ce mai mare pe internet, a spus Obermann, care a precizat că doar în Europa ar fi nevoie de 200-300 mld. euro pentru a construi reţele de fibră optică prin care fiecare cetă­ţean european să aibă acces la net de mare viteză.

"Un management al traficului inteligent şi nediscriminatoriu este esenţial pentru a oferi cu adevărat servicii de calitate, iar în opinia noastră acesta este serviciul pentru care clienţii vor fi dispuşi să plătească. Autorităţile de reglementare ar trebui să aibă în minte acest lucru."

Ben Verwaayen, directorul executiv al prodcătorului de echipamente de telecom Alcatel Lucent, a susţinut la rândul său ideile lui Obermann, făcând o comparaţie între serviciile de internet şi cele de transport. "Este ridicol, dar dacă eu vreau să merg din Barcelona la Madrid am cel puţin cinci variante între care să aleg, iar dacă voi dori să merg la clasa întâi nu mă va acuza nimeni de discriminare. Dacă şi utilizatorii de servicii de internet nu vor putea alege diferite niveluri de calitate, industria nu se va putea dezvolta", a spus Verwaayen.

Fără reţelele telecom nu există acces la cloud şi nici la resursele digitale, a declarat Obermann, adăugând că autorităţile de reglementare din Europa trebuie să elibereze mai mult spectru radio pentru operatori astfel încât reţelele să poată face faţă cererii explozive pentru date mobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO