Business Hi-Tech

Omnilogic: Guvernul ar trebui sa lucreze cu open-source, nu sa dea zeci de milioane de euro pe licente. Cum comentati?

01.06.2009, 18:43 78

Statul ar trebui sa evalueze si tehnologii open-source inainte de a aloca fonduri de zeci de milioane de euro pentru informatizarea administratiilor publice centrala si locale, este de parere Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse IT&C de pe piata locala.

Aplicatiile open-source sunt in general oferite gratuit si pot fi modificate fara plata niciunei taxe de catre cei care le utilizeaza. Pe piata exista, spre exemplu, o suita cu functionalitati similare cu Microsoft Office - OpenOffice - care poate fi utilizata gratuit inclusiv de catre companii. Pachetul OpenOffice include aplicatii similare cu Word, Excel sau PowerPoint dezvoltate de Microsoft.
Aplicatiile open-source sunt dezvoltate de comunitati sustinute de mari companii precum IBM, care promoveaza alternative la tehnologiile Microsoft.
In ultimii cinci ani, Guvernul a cheltuit aproape 112 mil. $ (84,3 mil. euro) pentru dreptul de utilizare a licentelor Microsoft Windows si Office de catre ministere si agentii guvernamentale si a alocat inca 100 mil. euro pentru perioada 2009-2012.
"Diferitele guverne au platit Microsoft peste un sfert de miliard de dolari in ultimii cinci ani, fara licitatie, timp in care firmele locale fie falimenteaza, fie devin nerelevante in piata", a comentat Marin, amintind exemplul administratiilor din Marea Britanie si Germania, care folosesc tehnologii open-source.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO