Business Hi-Tech

Peste 50% din romanii din 27 de judete nu au acces la internet rapid

Peste 50% din romanii din 27 de judete nu au acces la internet rapid
03.03.2009, 19:18 69

Guvernul Boc estimeaza ca Romania are nevoie de fonduri mai putine decat calculase cabinetul Tariceanu si de doi ani in loc de sapte pentru a ajunge la stadiul mediu de dezvoltare al tarilor UE, in cazul unor indicatori precum procentul gospodariilor cu acces la internet de mare viteza, potrivit unei strategii elaborate de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Romania ar trebui sa cheltuiasca in urmatorii sase ani 1,25 mld. euro din bani publici pentru a atinge nivelul mediu de dezvoltare al tarilor UE din 2007, ajungand astfel la un nivel aproape dublu fata de ceea ce isi propusese cabinetul Tariceanu cu un buget de 2,2 mld. euro.
Romania se afla in 2007 pe una dintre ultimele pozitii din Uniunea Europeana in ceea ce priveste utilizarea internetului broadband si a serviciilor asociate, motiv pentru care MCSI a elaborat o strategie de dezvoltare care prevede facilitati fiscale pentru companii, subventii acordate persoanelor fizice si campanii de informare.
Oficialii MCSI inteleg prin conexiune in banda larga orice legatura care asigura accesul permanent la internet, la o viteza de cel putin 1 megabit pe secunda si grad de disponibilitate lunara de minimum 98%.
Principalele zone in care MCSI vrea sa investeasca suma de 1,25 mld. euro sunt introducerea serviciilor online la nivelul administratiei publice (770 mil. euro) si dezvoltarea infrastructurii in zonele "esec" ale pietei.
Astfel, pentru proiectele e-guvernare si e-justitie, spre exemplu, vor fi cheltuiti 130 mil. euro. Executivul vrea sa aloce aceeasi suma si pentru cofinantarea proiectelor de infrastructura in zonele de esec (orice localitate cu cel mult 10.000 de locuitori, unde sunt prezenti cel mult doi furnizori de servicii de internet).
Conform documentului MCSI, pe langa cofinantarea infrastructurii din zonele defavorizate, statul are in vedere si acordarea de stimulente fiscale pentru operatorii de telecomunicatii care dezvolta infrastructura in aceste regiuni (deducerea investitiilor facute, scutirea de impozite a profitului obtinut in urma ofertei de servicii in zonele respective).
Proiectul necesita aprobarea Guvernului pentru a fi pus in practica si nu presupune alocarea automata a fondurilor.
In ceea ce priveste modalitatile de finantare, reprezentantii MCSI au precizat ca serviciile de broadband ar putea fi incluse in sfera serviciului universal, care presupune acordarea de subventii pentru accesul la reteaua publica de telefonie familiilor cu venituri reduse, infiintarea de telecentre si posturi telefonice publice.
"La nivel european exista deja propuneri in acest sens, iar Romania sustine aceasta initiativa. In eventualitatea adoptarii acestei propuneri, finantarea proiectelor de implementare a serviciilor si infrastructurii de broadband poate fi sustinuta din fondul pentru serviciul universal", au afirmat oficialii MCSI.
Ministerul Comunicatiilor ar fi trebuit sa elaboreze si sa puna in aplicare o strategie guvernamentala de dezvoltare a comunicatiilor electronice in banda larga in urma cu cativa ani, insa adoptarea proiectului a trenat in perioada 2004-2008, pe fondul numeroaselor schimbari intervenite in conducerea ministerului. In cei patru ani de guvernare Tariceanu, la Ministerul Comunicatiilor au fost numiti trei ministri. Cu cateva saptamani inainte de alegerile din noiembrie, fosta echipa de la Ministerul Comunicatiilor a publicat un proiect de strategie privind accesul la internet de mare viteza. Documentul era bazat pe un studiu realizat in 2006 de compania de consultanta Roland Berger si nu a mai fost aprobat de cabinetul Tariceanu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO