Business Hi-Tech

Peste 95% din mail-urile primite de un utilizator sunt nefolositoare

28.07.2006, 19:25 16

Mail-urile sunt recunoscute ca fiind o metoda utila de comunicare intre utilizatori aflati la mari distante. Insa, de curand, specialistii au constatat ca peste 95% dintre mail-urile primite de un utilizator ii sunt nefolositoare si nu sunt primite de la cei apropiati, scrie BBC News Online.
Astfel, procentul de 95% din mail-uri este reprezentat de mesaje de tip spam (nesolicitate de catre destinatar), de mesaje care contin erori sau, mai rau, mesaje care contin virusi si care pot infecta intregul computer, scrie presa internationala.
La o privire mai atenta, majoritatea mail-urilor primite de utilizatori sunt cele de tip spam - in proportie de 70%.
Aceste mesaje nu afecteaza computerul in niciun fel, fiind de cele mai multe ori mail-uri publicitare care insa nu prezinta niciun fel de interes pentru utilizatori.
Peste 11% sunt mesaje care contin erori sau anunta utilizatorii ca trimiterea unui e-mail a esuat, fie pentru ca adresa de e-mail a destinatarului este gresita, fie ca aceasta nu mai exista deloc, conform BBC News Online.
Cele mai periculoase mail-uri sunt cele care contin virusi. Din totalul mailurilor primite de utilizatori, acestea reprezinta un procent de 9%. Virusii sunt in general atasati unui e-mail care nu pare deloc amenintator. Insa in cazul in care utilizatorii nu sunt atenti si deschid fisierul atasat, neavand instalat un program antivirus, vor permite virusului sa se instaleze in computer, scrie presa internationala. Studiile recente pe piata au demonstrat ca putin peste 4% din milioanele de mailuri trimise zi de zi sunt legitime si contin informatii care ii intereseaza pe destinatari, sustin unii analisti din piata. Restul provin din computere personale ale unor utilizatori denumiti hackeri care isi fac o adevarata ocupatie din a trimite mail-uri nesolicitate sau virusi altor utilizatori, relateaza editia online a BBC.
In plus, doar 1% din toalul utilizatorilor americani de e-mail sunt feriti de astfel de mail-uri "daunatoare", sunt de parere analistii companiei de securitate Return Path.
Provenienta mail-urilor nesolicitate este de cele mai multe ori necunoscuta, iar utilizatorii nu au cum sa determine sursa si sa le opreasca, sustin analistii din domeniu. Conform unui studiu realizat de compania de anti-virusi americana Sophos, 23,2% din mesajele de tip spam sau cele care contin virusi provin din computere din SUA, urmate de cele din Coreea de Sud - 7,5%, Franta - 5,2% si Spania - 4,8%, scrie BBC News Online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO