Business Hi-Tech

Piaţa 3D va exploda când televizoarele vor fi 1.000 $

Piaţa 3D va exploda când televizoarele vor fi 1.000 $

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

01.12.2010, 23:49 33

Preţul televizoarelor 3D trebuie să scadă sub 1.000 de dolaripentru ca vânzările să explodeze la nivel global şi să antrenezedupă sine şi achiziţii de camere video şi alte accesorii carepermit crearea şi vizualizarea de conţinut în formattridimensional, estimează reprezentanţii companiei taiwanezeAiptek, care produce deja o serie de camere video 3D.

"A fost nevoie de 60 de ani pentru a trece de la televizorul albnegru la cel color cu imagini de înaltă definiţie. Rata de adopţiea produselor 3D va fi explozivă doar după ce preţul televizoarelorva scădea sub 1.000 de dolari", declară Frank Sheu, directorulgeneral al Aiptek. Compania a lansat deja pe piaţă o cameră videoHD şi va lansa o nouă generaţie a produsului în ianuarie, la unpreţ de 199 de euro.

"Lucrăm şi la un webcam 3D. Vedem produsele 3D ca o oportunitatede a câştiga o cotă mai mare de piaţă pentru că schimbăriletehnologice aduc, de regulă, noi lideri." În prezent televizoarele3D se vând pe piaţa din România la preţuri care pornesc de laaproximativ 1.300 de euro.

Oficialul companiei crede însă că, pe lângă televizoare,produsele care ajută la crearea de către consumatori a conţinutului3D sunt cele care vor duce piaţa în sus. "Nu o să-şi ia nimenitelevizor 3D ca să se uite la o fotografie." Aiptek, o companiefondată în 1997 şi listată la bursă în 2003, îşi cautădistribuitori şi parteneri care să furnizeze servicii de logistică,service şi suport în Europa Centrală şi de Est. "Credem căprodusele noastre sunt potrivite pentru ţările din regiune, pentrucă niciunul dintre ele nu are preţuri mai mari de 400 de dolari."Pe lângă camerele 3D, compania produce şi echipamente precumcititoarele de cărţi electronice sau proiectoare de dimensiuneaunui telefon mobil. Şi BenQ, una dintre cele mai mari companiihigh-tech din Taiwan, lucrează la o cameră video şi la un monitorcare să permită vizualizarea de conţinut 3D fără purtarea unorochelari speciali.

"Avem deja un prototip de monitor care permite vizualizarea deconţinut 3D fără ochelari, dar momentan nu pot spune când va figata pentru lansarea comercială", a declarat Jerry Wang,vicepreşedinte al BenQ. Şi Forworld, un producător taiwanez depalyere Blu-Ray, are în vedere lansarea unui produs compatibil cuconţinutul în format tridimensional pentru anul viitor. "Cel maiprobabil vom lansa un player compatibil în primul trimestru din2011", a declarat Gorden Tang, preşedintele companiei.

Fortworld, o companie fondată în 1991, este specializată înprezent în fabricarea de playere Blu-Ray în diferite forme.Playerele pot fi realizate şi astfel încât să fie încorporate întelevizoare, proiectoare. Compania caută parteneri în EuropaCentrală şi de Est, pentru care poate produce playere Blu-Ray."Mizăm pe un avans al businessului pentru că ne apropiem demomentul în care playerele DVD ies din producţie.

În ce priveşte playerele 3D, credem că acestea vor deveni cuadevărat populare peste doi ani, când preţurile vor fi mai mici", aadăugat Tang în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti din Europa deEst, organizată de Consiliul pentru dezvoltarea comerţului exteriordin Taiwan (TAITRA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO