Business Hi-Tech

Piata telecom la sase luni: prima stagnare din istorie pe telefonie mobila, internetul creste puternic

Piata telecom la sase luni: prima stagnare din istorie pe telefonie mobila, internetul creste puternic

Catalin Marinescu, presedintele ANCOM: Acelasi numar de clienti a folosit cu 30% mai mult serviciile operatorilor, chiar daca facturile au fost mai mici

20.10.2009, 00:00 91

Numarul de utilizatori de telefonie mobila a stagnat in primulsemestru al acestui an pentru prima oara de la lansarea pe scaralarga a serviciilor de comunicatii GSM in Romania, conform datelorprezentate de Autoritatea de reglementare in comunicatii(ANCOM).

Astfel, numarul de utilizatori cu abonamente de telefonie mobilaera la finele lunii iunie de 9,7 milioane, egal cu cel de lasfarsitul anului 2008 in timp ce numarul de utilizatori de carteleprepay era de asemenea stationar, la 14,8 milioane. Per ansamblu, numarul total de utilizatori detelefonie mobila din Romania a inregistrat o scadere usoara, de 100de mii de clienti, potrivit datelor ANCOM.

Numarul clientilor care au achizitionat o conexiune la interneta continuat sa creasca si in prima jumatate a anului, acesta fiindunul dintre putinele segmente ale pietei locale de comunicatii careau ramas pe crestere.

Astfel, rata de penetrare si utilizare a internetului au avansatin continuare, legaturile mobile inregistrand o rata de cresterespectaculoasa de 58% in sase luni, probabil pe fondul dezvoltariiretelelor din generatia a treia (3G) si orientarii romanilor catreterminale de tip business, care permit accesarea postei electronicesi a internetului.

Datele ANCOM arata ca numarul legaturilor la internet a ajuns lacinci milioane la finele primului semestru al acestui an, de la 3,9milioane in decembrie 2008 si de la 3,2 milioane in urma cu 12luni.

Rata penetrarii internetului la 100 de locuitori a ajuns la12,3% si a crescut cu 1,8% fata de iunie 2008. Raportat la 100 degospodarii, rata penetrarii internetului a urcat cu 5,1%, la32,1%.

Competitia si criza economica au fortat operatorii de telefoniemobila sa reduca tarifele, fapt care le-a permis clientilor deservicii de comunicatii din Romania sa foloseasca in primulsemestru din 2009 cu 30% mai mult serviciile companiilor telecom,chiar daca facturile au fost mai mici decat in perioada similara aanului trecut. "Acelasi numar de clienti a folosit cu 30% mai multserviciile operatorilor, chiar daca facturile au fost mai mici", aspus Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

"Traficul total de voce originat in retelele de telefoniemobila, peste 19,5 miliarde de minute, inregistreaza o crestere de33,9% fata de perioada similara din 2008." El a declarat ca acestfenomen a avut loc in conditiile efectelor combinate ale crizeieconomice, competitiei, reglementarii si a presiunii clientilor -care au cerut companiilor telecom renegocierea contractelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO