Business Hi-Tech

Pierderile Alcatel-Lucent s-au dublat in T1

05.05.2009, 19:20 30

Alcatel-Lucent, cel mai mare producator mondial de echipamente pentru retele de telefonie fixa, si-a adancit pierderile in primul trimestru al acestui an, de la 181 mil. euro la 402 mil. euro, pe masura ce declinul economic global a taiat cererea pentru echipamente telecom, scrie Bloomberg.

Primele trei luni din 2009 marcheaza astfel al zecelea declin consecutiv al Alcatel-Lucent. Veniturile au scazut cu 6,9% comparativ cu T1 2008, totalizand 3,6 mld. euro. Compania si-a reafirmat obiectivul de a trece pe break even anul acesta. "2009 va fi un an de tranzitie. Planurile noastre raman neschimbate", a decalarat Ben Verwaayen, directorul executiv al Alcatel-Lucent. Verwaayen, care a preluat conducerea grupului in septembrie 2008, cauta sa taie cheltuielile cu 2 mld. euro in urmatorii ani, plan care prevede desfiintarea a inca 1.000 de posturi cu atributii manageriale. Numarul total de disponibilizari se ridica astfel la 17.500 de persoane din 2006, atunci cand grupul francez Alcatel a achizitionat compania americana Lucent Technologies. Alcatel-Lucent a inregistrat pierderi de aproape 8 mld. euro de atunci.
Capitalizarea de piata a companiei a cazut cu peste 18 mld. euro din noiembrie 2006, ajungand in prezent la 4,5 mld. euro.
 
Tinta este profitul
In luna decembrie, Alcatel-Lucent a anuntat ca are ca obiectiv pana in 2010 atingerea unei marje de 30-35% a profitului brut si o rata operationala de 5-7%, in conditiile unor economii anuale de 1 mld. euro. Compania va inregistra un profit operational ajustat in 2010, insa este prea devreme pentru a estima cand va avea profit net, a declarat Paul Tufano, directorul financiar al Alcatel-Lucent.
Rivalul suedez Ericsson, cel mai mare producator de echipamente pentru retele wireless, a anuntat saptamana trecuta ca profitul a scazut cu 35% in T1, ca urmare a cheltuielilor necesare disponibilizarilor de personal. CEO-ul grupului a avertizat ca operatorii telecom sunt mult mai precauti in a realiza investitii in infrastructura.
Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Europa, a anuntat luna trecuta ca va bloca un plan de investitii de 1 mld. euro in retelele de telefone fixa.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO