Business Hi-Tech

Procesorul potrivit cu numarul potrivit

07.04.2004, 00:00 27



Dupa ce am petrecut o bucata buna de timp incercand sa ma documentez pentru acest articol - publicatii de specialitate, net, forumuri - o idee mi-a fost din ce in ce mai clara: nu-mi place sa scriu despre procesoare... Distantandu-ma de rigorile ingineresti care pot explica procesele ce se petrec intr-un procesor si cum ajunge el sa transforme siruri de coduri si numere in imagini si sunete, nu ma pot impiedeca sa vad intr-un procesor o bucatica dintr-o alta lume, cu alte reguli si alte principii, un soi de inteligenta straina si stranie. Viziune de marinar :), intarita totusi de povestea un programator din echipa care a pus la punct Massive, softul care a generat scenele de lupta din trilogia cinematografica Lord of the Rings. Omul in cauza spunea ca, in scenele ce implicau zeci de mii de personaje generate artificial, (si la originea lor stateau tot procesoarele, nu?) a intalnit actiuni care nu mai fusesera scriptate: unul parea ca vorbeste la un telefon mobil, iar un grup de soldati s-a panicat si a fugit de pe campul de lupta. "Mi-a fost putin teama", a adaugat programatorul nostru. Asa ca respectati-va mai mult procesorul, poate ca nu este numai o simpla pastila de siliciu....



Dupa aceasta mult prea lunga introducere, sa trecem la subiectul in sine: primavara a adus o mutatie interesanta pe piata procesoarelor, in sensul ca Intel, principalul furnizor de pe plan mondial, a anuntat ca va introduce un nou sistem de denumire a cipurilor sale, renuntand la ratingul de pana acum, ce indica numai frecventa la care functionau acestea. Noile denumiri vor indica familia din care procesorul face parte si de pozitia in cadrul familiei respective. Concret, un procesor Pentrium4 Extreme Edition ce lucreaza la frecventa de 3,4 GHz se va numi 760, iar cel la 3,2 GHz va deveni 730. Gama de procesoare bazata pe nucleul Prescott va fi 5XX (de la 570 pentru Prescott la 3,8 GHz la 520 pentru procesorul la 2,8 GHz). Gama de procesoare low-end, Celeron, este ultima familie, 3XX (de la 360 pentru Celeronul la 3,33 GHz la 325 centru 2,53 GHz).



Compania crede ca noul sistem de numerotare este in beneficiul consumatorului, care va putea sa aleaga mai usor dintr-o gama de procesoare care au aceeasi frecventa dar care au o cantitate mai mica sau mai mare de memorie cache, au sau nu HyperThreading sau o magistrala de 533 sau 800MHz. Analogia pe care o ofera Intel este corecta: un cumparator de camere video doreste sa stie "din prima" nu numai numarul de megapixeli pe care il stie camera, ci si daca are zoom optic sau digital; sau cel interesat de un automobil, caruia nu-i ajung caii putere sau viteza, ci vrea informatii si despre eficienta consumului de carburant sau dotarile de siguranta.



Primele procesoare redenumite vor aparea pe piata din luna mai (pentru laptop) si din iunie pentru gama desktop.



Primele informatii despre noul sistem de numerotare al procesoarelor Intel au aparut in prima jumatate a lunii martie si a devenit (cum altfel?) subiect de disputa intre fanii Intel si cei ai companiei rivale AMD. Ultimii au inceput sa fluture stindarde cand au auzit vestea, speculand ca Intel renunta la mitul gigahertilor. Aici e de fapt reactualizarea unei discutii mai vechi a celor doua tabere, derivata din modalitatile diferite, pana acum, a celor doua companii de a-si promova produsele: Intel a mizat pe puterea pura, oferita de cresterea permanenta a frecventei de lucru a procesoarelor; arhitectura diferita a permis procesoarelor AMD sa atinga performante similare cu cele ale concurentei, lucrand la frecvente mai reduse. AMD si-a notat procesoarele printr-un sistem de rating care compara, in mod oficial, performanta unui device cu cea oferita de un AMD la 1.000 de Hz si neoficial cu cele direct corespondente ale concurentei.



Oricum, cateva fapte sunt certe: pentru a cumpara un procesor peste cateva luni fie va trebui sa rascoliti Internetul sau revistele in cautarea de informatii, fie sa intrebati pe cineva care stie despre ce este vorba. De preferat mai multe persoane...si sa-i verificati si pe vanzatori!
dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO