Business Hi-Tech

Psiho-business: SMS-urile pot fi interpretate

24.10.2005, 16:03 28

Mesajele scrise (SMS) ofera utilizatorilor de telefoane mobile posibilitatea de a incepe o relatie sentimentala mai usor, comunicarea si schimbul de informatii avand loc permanent, a precizat Natalie Robinson, doctor in psihologie care a realizat studii asupra utilizarii mesajelor in relatiile interumane.

Robinson a coordonat realizarea unui studiu efectuat pe un esantion de 100 de tineri, toti fiind implicati intr-o relatie sentimentala.

Un SMS poate in acelasi timp sa indeparteze doua persoane. Practic, comunicarea prin mesaje poate insemna ca relatia dintre cele doua persoane se face de la distanta si ca acestea evita comunicarea directa si confruntarea, SMS-urile putand fi folosite si pentru incheierea relatiei, a constatat Natalie Robinson.

In comunicarea prin SMS-uri nu exista un echilibru al numarului de mesaje trimise de femei si barbati, balanta inclinand spre femei.

Se pare ca, pe langa faptul ca trimit mai multe mesaje, este mult mai probabil ca acestea sa trimita un SMS partenerului de viata doar ca sa-i aduca aminte ca se gandesc la el, decat se intampla acest lucru in cazul barbatilor, a mai spus Natalie Robinson.

Daca barbatii considera ca este mai greu sa trimita mesaje de dragoste persoanelor iubite, situatia nu este aceeasi atunci cand le trimit acestora SMS-uri cu subiect legat de meciul de fotbal sau de masa de seara.

Studiul a mai demonstrat ca 10,9% dintre mesajele trimise partenerilor de viata aveau conotatii sexuale, in timp ce 15,8% dintre SMS-uri anuntau terminarea relatiei sentimentale. Mesajele sunt trimise si atunci cand persoana respectiva se simte nesigura si vrea sa afle ce face partenerul de viata.

O problema poate aparea atunci cand textul trimis prin SMS poate fi interpretat gresit, motiv pentru care comunicarea directa ar fi mai eficienta, este de parere Natalie Robinson.

"Tehnologia faciliteaza mult comunicarea intre oameni, mai ales atunci cand cele doua persoane care comunica, fie ca o fac prin SMS-uri, pe Internet sau vorbesc la telefon, au o relatie sentimentala", a explicat Natalie Robinson.

In ultimii ani, numarul de mesaje trimise de utilizatori a crescut exponential.

In Australia, spre exemplu, sunt trimise 250 de milioane de SMS-uri in fiecare luna. La nivel mondial, cifrele sunt mult mai mari - in medie doua miliarde de mesaje zilnic, iar anual numarul ajunge la peste 750 de miliarde de mesaje. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO