Business Hi-Tech

Razboi pe telefonia online: Skype vs. Yahoo!

12.12.2005, 19:20 19

Dominant pana acum pe piata telefoniei prin Internet, operatorul Skype si-a gasit in sfarsit primul rival important. Yahoo! vine cu o strategie agresiva si tarife mai mici.

Yahoo! a pus ochii pe piata telefoniei prin Internet si s-a hotarat sa atace cel mai important operator de astfel de servicii, Skype, la aproximativ doi ani dupa aparitia acestuia pe piata, timp in care a atras de partea sa peste 68 de milioane de utilizatori din toata lumea, scrie presa internationala.

Cel mai important portal de Internet din lume are in plan sa imbunatateasca programul de mesagerie online Yahoo! Messenger cu doua noi servicii cu plata - Phone Out si Phone In. Clientii vor putea sa utilizeze computerul pentru a efectua apeluri telefonice in retele fixe sau mobile (Phone Out), dar si sa raspunda la apeluri prin intermediul computerului, folosind un numar special alocat (Phone In) ce poate fi apelat de pe orice telefon obisnuit, fix sau mobil, scrie CNet News.

Un alt domeniu pe care cele doua companii se vor duela este apelul video. La inceputul acestei luni, Skype a intrat si pe acest sector de piata, lansand versiunea a doua a software-ului sau, compatibila in premiera cu efectuarea de convorbiri video (prin intermediul camerelor web conectate la computere).

Insa atuul principal al Yahoo!, pentru care Skype, dar si operatorii traditionali de servicii de telefonie, trebuie sa se teama este foarte clar: tarife mai mici, scrie presa internationala.

Serviciul Phone Out, care permite efectuarea de apeluri telefonice de pe PC catre numere de telefon din retele obisnuite de telefonie, va putea fi utilizat pentru convorbiri in peste 180 de tari din toata lumea. Pentru SUA, un minut de convorbire va costa un cent, in timp ce in peste 30 de tari internationale, printre care Argentina, Australia, China, Franta, Germania, Italia, Japonia si Korea, pretul unui minut va fi de aproape doi centi, scrie CNet News.

In plus, utilizatorii vor avea posibilitatea sa-si limiteze cheltuielile pentru telefoanele pe care le dau, Yahoo! oferind serviciile si in varianta pre-pay de 10 dolari (8,5 euro) si 25 de dolari (21,2 euro), a precizat Terrel Karlsten, oficial al Yahoo!.

Spre comparatie, tarifele Skype in SUA sunt de doua ori mai mari, pretul unui minut de convorbire in retele fixe sau mobile fiind de 2,1 centi. Totusi, exista un oarecare echilibru intrucat in multe tari din lume tarifele celor doua companii sunt aproximativ egale.

Serviciul Phone In va presupune un abonament lunar de 3 dolari (2,5 euro) sau 30 de dolari pe an (25,4 euro). In schimb, apelurile primite pe computer nu sunt taxate, fiind platite de apelant.

Un avantaj al serviciilor Yahoo! este acela ca utilizatorii au posibilitatea sa detina mai multe numere de telefon, pe care sa primeasca apeluri si pe care sa le foloseasca in timpul calatoriilor in alte tari. Astfel, este posibil ca pentru fiecare tara in care merg, utilizatorii sa dispuna de un numar local, astfel incat persoanele care ii apeleaza sa plateasca comvorbirea la tarif de apel local, scrie CNet News.

Noul Yahoo! Messenger va fi lansat in versiune beta in sapte tari simultan, insa oficialii companiei nu au precizat exact cand.

"Compania vrea sa atace in primul rand operatorii traditionali de telefonie", este de parere Blair Levin, analist in cadrul companiei de investitii Stifel Nicolaus.

"Cu toate acestea, este foarte putin probabil ca utilizatorii sa renunte complet la serviciile obisnuite de telefonie in favoarea noilor servicii Yahoo!", a mai spus el.

Este foarte probabil ca initiativa Yahoo! sa forteze furnizorii de servicii de telefonie sa scada preturile, daca nu vor sa le scada profiturile.

Tarifele pentru convorbirile nationale si internationale au inceput deja sa scada in mai multe tari, insa in curand, tocmai pentru ca vor scadea mult, acestea nu vor mai reprezenta un element cheie pentru utilizatori, fiind inlocuite de alte prioritati, cum ar fi calitatea serviciilor, a conchis analistul Stifel Nicolaus, Blair Levin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO