Business Hi-Tech

RCS&RDS cauta finantare la Londra prin vanzarea a 15% din actiuni

RCS&RDS cauta finantare la Londra prin vanzarea a 15% din actiuni
30.07.2007, 17:46 29

Actionarii operatorului de comunicatii RCS&RDS vor discuta, la 6 august, pe tema emiterii de certificate globale de depozit, in limita a 15% din numarul de actiuni al companiei, titlurile firmei urmand sa fie listate bursa din Londra, a anuntat compania.
Certificatele globale de depozit pot fi utilizate de companii pentru a obtine finantare vanzand pe pietele internationale participatii in cadrul societatii. Contactati de ZF, oficialii RCS&RDS nu au oferit detalii despre emisiunea de certificate globale de depozit.
Compania RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de comunicatii si servicii de televiziune - care s-a extins si pe alte piete din regiune, a fost evaluata anul trecut la 481 mil. euro in Anuarul Cele mai valoroase 100 de companii din Romania, realizat de ZF si Capital Partners. Evaluarea a fost realizata pe baza rezultatelor financiare anuntate de companie in 2005 si a numarului de clienti. Intre timp, valoarea ar putea fi mai mare cu pana la 50%, deci 15% din campanie ar putea valora peste 100 de milioane de euro.
RCS&RDS a castigat anul trecut una din ultimele doua licente de telefonie 3G scoase la licitatie de statul roman astfel incat fondurile din emisiunea de certificate globale de la Londra ar putea fi directionata spre dezvoltarea retelei de telefonie mobila. RCS&RDS isi construieste reteaua 3G cu compania Nokia.
In luna februarie a acestui an, RCS&RDS a semnat un contract de extindere a infrastructurii cu IBM Romania, un factor important in desemnarea IBM ca si castigator fiind acela ca firma a furnizat si finantare pentru 80% din valoarea proiectului.
Pe fondul speculatiilor persistente in ultimii ani din piata ca RCS&RDS este curtata in vederea unei achizitii de mari jucatori precum Deutsche Telekom, incercarea companiei de a se finanta poate fi interpretata atat ca o negare explicita a unor negocieri, cat si ca o posibila neintelegere intre parti asupra pretului, fapt care i-ar fi determinat pe actionarii RCS&RDS sa ridice miza cautand singuri bani, spun jucatori din piata locala telecom.
Conform datelor publicate de companie in Monitorul Oficial, emisiunea de certificate globale de depozit va reprezenta exclusiv actiuni nominative preferentiale cu dividend prioritar fara drept de vot, iar procentul poate fi suplimentat cu 1%, se arata in convocatorul sedintei actionarilor RCS&RDS publicat in Monitorul Oficial.
Totodata, actionarii vor autoriza Consiliul de Administratie sa decida destinatarii ofertei si ceilalti termeni sau conditii ale ofertei. In plus, administratorii vor stabili bancile de investitii care vor intermedia oferta publica de certificate globale de depozit.
Actionarii RCS&RDS vor discuta si despre majorarea capitalului social cu 7,79 milioane de lei, la 49,99 milioane de lei, prin aport in numerar. Operatiunea va fi insotita de emiterea a 77,935 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei/titlu. Actionarii RCS&RDS vor imputernici Consiliul de Administratie sa decida asupra cuantumului primei de emisiune per actiune.
Potrivit actului constitutiv, RCS&RDS are un capital social de 42,296 milioane de lei.
Principalul actionar al operatorului este Cable Communications Systems (Olanda) - 95,869%, care controleaza 397.407.820 titluri, din care 376.304.620 actiuni sunt cu drept de vot. Restul actiunilor sunt detinute de 16 persoane fizice, cu participatii individuale sub 1% din capitalul social al RCS&RDS.
Operatorul a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 300 de milioane de dolari, cu circa 46% peste nivelul din 2005.


S-a extins in regiune

Numarul de clienti ai RCS&RDS:
Cablu TV: peste 1,15 mil. (Romania)
Internet: 450.000 (Romania)
Telefonie: 750.000 (Romania)
Tv prin satelit: 510.000 (Romania), 200.000 (Ungaria),100.000 (Sovacia),40.000 (Cehia), 15.000 (Serbia), 5.000 (Croatia)

Nota: Numarul de clienti pentru serviciile de cablu TV din Romania si cel pentru televziunea prin satelit din afara Romaniei sunt cele din decembrie 2006. Numarul de clienti pe telefonie este cel din iunie 2007. Celelalte cifre sunt cele valabile in martie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO