Business Hi-Tech

Revista Time limitează conţinutul online gratuit

Revista Time limitează conţinutul online gratuit

Time a înlocuit articolele de pe site cu variante prescurtate ale acestora şi rezumate

08.07.2010, 23:12 26

Revista americană Time face primii paşi pentru limitareacontinuţului gratuit online, alăturându-se astfel unor altepublicaţii care au cerut bani cititorilor pentru articolele de pesite-ul lor, relatează The New York Times.
Începând cu această săptămână, Time a înlocuit articolele de pesite cu variante prescurtate ale acestora şi rezumate, cu intenţiade a-i face pe cititori să meargă să cumpere revista.
Richard Stengel, editor al revistei, susţine că experimentul vacontinua, iar în funcţie de rezultatul acestuia se vor luadeciziile legate de conţinutul web. "Vom vedea ce va merge şi ce nuva merge. Ne vom adapta şi schimba", a declarat el pentru The NewYork Times, adăugând că prin această decizie se doreşte să se"tragă o linie" între ceea ce este oferit gratis şi ce nu.
Prin "micşorarea" conţinutului de pe site, Time se apropie de ceeace multe reviste din Statele Unite ale Americii nu au îndrăznitîncă să facă, mai scrie cotidianul american. Cu toate acestea, esteîncă neclar dacă această mişcare îi va face pe cititori să meargăsă cumpere revista din magazine. Potrivit deciziilor luate, la douăsăptămâni de la lansare, conţinutul acesteia va putea fi accesat întotalitate de către cititori.
Reprezentanţii revistei se aşteaptă însă ca decizia să afectezefoarte puţin traficul de pe site, având în vedere că 90% dinutilizatorii online citesc numai articolele care apar doar pesite.
Edward K. Moman, analist la compania de consultanţă Deloitte,susţine că mai multe publicaţii vor adopta măsuri similare.
"Sincer, mă mir că a luat atât de mult. Toţi vor să sară înpiscină, dar niciunul nu vrea să fie primul", a declaratMoran.
Încă de la începutul crizei sau mai devreme, publicaţiile au luatmăsuri pentru a-şi creşte veniturile.
Spre exemplu, din primăvara acestui an cotidianul britanicFinancial Times nu a mai permis cititorilor online care nu au contpe site-ul său să acceseze articolele pe ft.com. În 2007, site-ul aintrodus un model de acces ce permitea cititorilor neînregistraţisă acceseze cinci articole pe lună fără plata vreunei taxe, ceiînregistraţi având acces la 25 de articole. Totuşi, după ce aceastăpolitică a adus cititori fideli dispuşi să plătească pentruarticolele citite, FT a decis să limiteze accesul utilizatorilorneînregistraţi la un articol pe lună. De asemenea, conţinutulgratuit oferit utilizatorilor care au cont pe site a fost redus la10 articole pe lună.
Un alt exemplu este cotidianul britanic The Times, care începând cu2 iulie cere cititorilor o liră sterlină pe zi sau două lire pesăptămână pentru accesul la conţinutul online. Decizia a fost luatăpentru a contracara veniturile în scădere din publicitate dinprint.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO