Business Hi-Tech

România, pe locul 5 în Europa la reţelele de net fix de fibră optică

România, pe locul 5 în Europa la reţelele de net fix...

Autor: Ioana Nita

12.02.2015, 00:06 574
România ocupă locul cinci în topul ţărilor din Europa în ceea ce priveşte gra­dul de penetrare a internetului în rândul populaţiei, aproape 25% din gospodării având în prezent acces la internet prin reţele fixe de ultimă ge­ne­raţie prin fibră optică (de tip Fiber To The Home sau Fiber to the Building - FTTH şi FTTB), potrivit unui cla­sa­ment realizat de Consiliul Fiber-To-The-Home din Europa (FTTH Council Europe) pentru anul 2014. Pe podium s-au aflat Lituania, Suedia şi Letonia, unde ponderea gospodăriilor conectate la internet depăşeşte 30% din totalul popualţiei, în timp ce locul patru a fost ocupat de Rusia.
 
„Dacă ne uităm la top zece ţări, obser­văm că multe dintre acestea sunt state din estul Europei - Letonia, Ro­mâ­nia, Slovenia şi Rusia. Acestea nu aleg soluţii pe termen scurt, ci investesc în prezent foarte mult în tehnologia fiber-to-the-home“, a declarat Karin Ahl, preşedintele Consiliului European FTTH, în cadrul conferinţei de presă organizate ieri în Varşovia. Consiliul European FTTH este o organizaţie pro­fesională al cărei scop declarat este de a accelera implementarea reţelelor de comunicaţii prin fibră optică de ma­re viteză. În ceea ce priveşte tehnologia fiber-to-the-home (FTTH), prin inter­mediul căreia cablul de fibră optică ajunge până în casa utilizatorului de internet şi nu doar până în apropierea locuinţei (fiber-to the-cabinet), ceea ce oferă acces la viteze de internet mult mai mari (până la 1GB), datele arată că aproape 10% din populaţia României este conectată acum la internet prin reţele FTTH. Anul trecut, România s-a clasat pe locul 23 în topul FTTH, cu o pondere a persoanelor care aveau acces la internet prin intermediul teh­no­logiilor FTTB sau FTTH de doar 1,15% în totalul populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO