Business Hi-Tech

Serviciul Blackberry este la un pas de inchidere, dar nu in Romania

25.01.2006, 20:28 68

Curtea Suprema de Justitie din Statele Unite a refuzat cererea producatorului canadian Research in Motion (RIM), proprietarul Blackberry, de a revedea acuzatiile conform carora ar fi folosit in serviciul sau tehnologie patentata de compania americana NTP.

RIM a fost gasita vinovata de utilizarea fara drept a unei tehnologii patentate si este in situatia de a-si vedea serviciul suspendat, spun specialistii americani. Blackberry ofera companiilor si utilizatorilor particulari posibilitatea de primi mesaje e-mail in timp real si de a raspunde la ele de pe echipamente mobile de buzunar dotate cu tastaturi aproape complete. Procesul cu NTP a inceput in 2001, decizia finala fiind data in 2003. Cu toate acestea, RIM nu a luat nicio masura concreta pentru a rezolva problema, oficialii companiei crezand ca vor scapa de acuzatii in apel. Refuzul Curtii Supreme vine la trei luni dupa ce Justitia a refuzat de asemenea cererea Research in Motion de a suspenda cererea NTP de oprire totala a serviciului Blackberry. Astfel, utilizatorii popularului serviciu, cel putin in SUA, ar putea fi nevoiti sa treaca la noi furnizori.

"Utilizatorii serviciului Blackberry din Romania nu vor fi afectati de acest caz, intrucat acesta se refera doar la piata din Statele Unite", a declarat pentru Ziarul Financiar Bogdan Rauta, Senior Product Manager la Orange Romania. Operatorul de telefonie mobila a lansat acest serviciu anul trecut pe piata locala, impreuna cu handheldurile Blackberry.

Proprietarul tehnologiei ar putea afecta teoretic serviciul din Romania. "In conditiile in care patentul Blackberry va fi recunoscut definitiv ca apartinand altcuiva, proprietarul poate interzice imediat utilizarea respectivului patent pe toate echipamentele Blackberry livrate de RIM oriunde in lume, deci inclusiv in Romania", a declarat pentru ZF Dinu Malacopol, director pentru Internet si date in carul UPC/Astral. Totusi, aceasta varianta nu este cea mai probabila. "Detinatorul patentului va negocia probabil cu RIM o suma care acopera utilizarea in trecut, prezent si viitor a respectivelor patente si, astfel, echipamentele Blackberry vor continua sa functioneze", a apreciat el.

Altfel, atat RIM, cat si proprietarul tehnologiei vor avea de pierdut. "Utilizatorii globali ai Blackberry vor fi afectati brutal prin intreruperea serviciului, competitorii de pe piata, care ofera tehnologii echivalente, vor avea numai de castigat, iar detinatorul patentului va avea o cota de piata in cadere libera, care va fi extrem de dificil, daca nu imposibil, de recuperat", a spus Dinu Malacopol.

Specialistii estimeaza suma platibila de Research in Motion la circa un miliard de dolari (817 milioane de euro), dupa ce anul trecut negocierile au esuat pentru o suma cifrata la 450 mil. $ (362,9 milioane de euro).

NTP va anunta decizia sa finala privind tehnologia patentata pe 1 februarie. Compania a propus ca, in lipsa unei plati compensatorii, serviciul sa fie oprit cu exceptia echipamentelor folosite de autoritatile federale. "Eu cred ca este o pozitie rezonabila. Depinde de RIM daca chiar vor sa fie oprit serviciul", a declarat avocatul NTP, James Wallace. Oficial, compania canadiana a raspuns ca este imposibil sa opreasca serviciul numai pentru o parte din utilizatori. Analistii spun ca RIM nu are alta sansa decat sa accepte un acord cu NTP. "Avem tehnologii alternative, care vor putea permite functionarea serviciului in Statele Unite", au anuntat oficialii RIM intr-un comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO