Business Hi-Tech

SMS-urile gratuite ar putea da nastere unui razboi intre operatorii de telefonie mobila si marii jucatori din internet

SMS-urile gratuite ar putea da nastere unui razboi intre operatorii de telefonie mobila si marii jucatori din internet

Marja de profit pe segmentul SMS-urilor este de aproximativ 90%, valoare aproape dubla fata de nivelul inregistrat de operatori in cazul serviciilor de voce

22.10.2007, 14:53 31

Insa, mesajele text scurte (SMS) inca nu au disparut si chiar cresc in numar, avand potentialul de a genera venituri anuale de circa 60 mld. dolari (42,3 mld. euro) pentru operatorii de telefonie mobila, scrie International Herald Tribune.
Mai multe companii care opereaza pe internet, precum Yahoo! si Microsoft, dar si firme recent infiintate, incearca sa patrunda pe acest segment si in curand ar putea constitui o amenintare pentru una din principalele surse de venituri ale operatorilor.
Yahoo! a lansat de curand o versiune noua a serviciului de e-mail care permite transmiterea gratuita a SMS-urilor catre computere sau unele telefoane mobile din Statele Unite, Canada, India si Insulele Filipine. Serviciul de mesagerie urmeaza a fi extins catre restul tarilor in decursul acestui an.
Microsoft permite utilizatorilor sa trimita mesaje text de pe computer catre telefoanele mobile din Statele Unite, insa recipientul trebuie sa plateasca.
Exista de asemenea zeci de alte site-uri care evita reteaua operatorilor mobili, utilizand internetul pentru a trimite SMS-uri gratuit sau la costuri reduse. Aceste tipuri de servicii permit, de obicei, transmiterea mesajelor de pe un computer catre un telefon mobil, insa exista companii de profil care ofera utilizatorilor posibilitatea de a transmite gratuit sau foarte ieftin SMS-uri intre doua telefoane mobile.
"Amenintarea nu este inca atat de mare, pentru ca putini consumatori dispun de terminalele si cunostintele necesare pentru a utiliza aceste alternative", a declarat Niek Van Veen, analist la compania de cercetare Forrester Research.
Potrivit acestuia, SMS-urile genereaza, in medie, 20% din veniturile operatorilor de telefonie mobila. In 2010, circa 2.300 de miliarde de mesaje text vor fi trimise la nivel global, generand 72,5 mld. dolari (51,1 mld. euro), conform unor estimari ale firmei de cercetare Gartner.
Cea mai mare parte a acestei sume se va transforma probabil in profit, deoarece marja de profit pe segmentul SMS-urilor este de aproximativ 90%, valoare aproape dubla fata de nivelul inregistrat de operatori in cazul serviciilor de voce. "Intrebarea-cheie este daca efectul acestor noi servicii asupra operatorilor va avea legatura cu ritmul in care se raspandesc si ce vor face operatorii pentru a le contracara", a spus Nitesh Patel, analist la firma britanica Strategy Analytics.
Insa, daca operatorii mobili aleg sa raspunda, ar putea determina o reactie din partea comisarului european de telecomunicatii ? Viviane Reding -, care a aratat ca este hotarata sa intervina pentru a reglementa industria.
Uniunea Europeana a anuntat in luna iulie ca va reduce tarifele de roaming, iar Reding a precizat atunci ca va analiza si preturile percepute de operatori pentru mesajele text, mesajele multimedia (MMS) si transferurile de date.
Reglementarile privind tarifele de roaming, care au intrat in vigoare la inceputul lunii august, prevad ca in primul an de la adoptare tariful maxim pentru efectuarea unui apel in strainatate va fi de 0,49 euro pe minut, in timp ce pretul pentru un apel receptionat va fi de 0,24 euro pe minut. In urmatorii ani, preturile vor scadea succesiv, urmand sa ajunga la 0,43 euro, respectiv 0,19 euro pe minut in al treilea an de la adoptare. Plafoanele vor fi ulterior eliminate, in cazul in care nu vor fi reafirmate de catre statele comunitare si de catre institutiile Uniunii Europene.
Experti din industrie sustin ca limitarile de pret ce au fost adoptate in vara acestui an nu reflecta costurile adevarate de roaming. Multi operatori s-au opus in mod deschis acestor reglementari, sustinand ca masurile vor afecta investitiile si concurenta din industrie. Oficialii Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, au precizat anterior ca se asteapta la pierderi de 200 mil. lire (294,9 mil. euro) in 2008, pe fondul noilor reglementari impuse de Uniunea Europeana.
Tom Philips, director de reglementari pentru Asociatia GSM, a avertizat ca profiturile operatorilor obtinute din apelurile de roaming, desi considerabil mai mari decat cele incasate din alte segmente, fac parte dintr-un plan tarifar mixt, unic fiecarui operator. "Modificarea unui singur tarif invocand faptul ca este prea ridicat ar putea strica tot echilibrul", a adaugat Philips.
JackSMS si Skebby sunt exemple de companii infiintate de catre tineri studenti italieni, care au dezvoltat un aplicatii software simple, care permit posesorilor de telefoane mobile din Italia sa transmita gratuit SMS-uri de pe un terminal pe altul, atunci cand telefonul expeditorului este conectat la internet. Pentru a utiliza oricare din aceste doua servicii, este necesar ca utilizatorii sa descarce si sa instaleze o aplicatie direct pe telefonul mobil. Software-ul se conecteaza apoi la un server detinut de Skebby sau JackSMS si transmite mesajul prin reteaua operatorilor catre destinatar.
Identitatea vizuala a serviciului Skebby este similara cu cea a Skype, aplicatia de efectuat apeluri pe internet detinuta de eBay, cel mai mare site de licitatii online. Asemenea Skype, Skebby si servicii similare se bazeaza pe tehnologia peer-to-peer pentru a efectua transferurile de date.
JackSMS este putin mai dificil de utilizat, iar mesajele pot fi trimise numai in reteaua operatorului de care apartine expeditorul. Serviciul impune de asemenea restricitii asupra numarului maxim de mesaje care pot fi trimise intr-o zi. Desi aceste tipuri de servicii permit transmiterea gratuita a SMS-urilor prin internet, utilizatorii trebuie sa suporte costurile conectarii la internet. "Operatorii nu se simt foarte amenintati in acest moment pentru ca oricum incaseaza bani pe conexiunea necesara transferului de date", a declarat Stephanie Pittet, analist la Gartner. Ea a adaugat ca perceptia operatorilor s-ar putea schimba daca mai multi clienti ar opta pentru planuri tarifare ce asigura trafic nelimitat pe internet. Skebby ofera consumatorilor posibilitatea de a achizitiona pachete de SMS-uri care pot fi transmise oricarui numar de telefon mobil din Italia si care au preturi cu aproximativ 50% mai scazute decat tarifele de 12-15 centi per mesaj percepute de operatori.
Aplicatia Skebby a fost descarcata de 7.000 de ori, sustine dezvoltatorul Davide Marrone, care este constient de fragilitatea afacerii sale. "Operatorii de telefonie mobila au marje ale profitului foarte mari pe segmentul SMS-uri si m-ar putea falimenta imediat prin scaderea preturilor percepute pentru transmiterea mesajelor", a declarat Marrone.
Diviziile de telefonie mobila ale Telecom Italia si Vodafone Italia, liderii pietei de telefonie mobila din tara, nu au dorit sa comenteze asupra serviciilor alternative, printre care se mai numara Raxle, dezvoltat tot de catre Marrone, si Eqo, o companie canadiana care permite realizarea schimburilor gratuite de SMS-uri numai intre doua telefoane care au descarcat acelasi software si il ruleaza simultan.
Spre deosebire de Skebby si JackSMS, noul serviciu de mesagerie gratuita oferit de Yahoo! nu functioneaza decat cu ajutorul unui computer. Desi acest lucru s-ar putea schimba, jucatorii importanti ce opereaza pe internet au evitat pana acum sa atace operatorii de telefonie mobila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO