Business Hi-Tech

Statul arunca o farama pe piata in deriva a PC-urilor: comenzi de 5 mil. euro prin Euro 200

Statul arunca o farama pe piata in deriva a PC-urilor: comenzi de 5 mil. euro prin Euro 200
12.07.2009, 20:03 53

Guvernul va aloca in acest an aproape 5 milioane de euro pentru a subventiona achizitia a aproximativ 25.000 de computere noi de catre elevi si studenti din familii cu venituri reduse, prin programul Euro 200.
Masura este vazuta ca un "balon de oxigen" pentru o piata care este blocata de la inceputul anului si in care multi retaileri incearca sa scape de stocuri.
La sfarsitul lunii iunie, mai multe companii din piata au semnalat faptul ca Guvernul a luat in calcul intreruperea programului Euro 200, din cauza faptului ca jumatate din totalul de 44.000 de cereri au fost depuse de elevi care au declarat venituri nule pe membru de familie.
Ministrul educatiei Ecaterina Andronescu a infirmat insa aceste informatii - "Nu a fost vorba de o suspendare a programului, ci doar am informat Guvernul ca am fi avut nevoie de fonduri mai multe, in conditiile in care bugetele au fost reduse. Programul este functional si vor fi aproape 25.000 de beneficiari anul acesta", a declarat ea pentru ZF.

Mai putini beneficiari ca in anii precedenti
O nota emisa in urma cu aproape doua saptamani de catre minister aproba listele de beneficiari pe 2009 si stabileste calendarul desfasurarii programului Euro 200.
Potrivit datelor disponibile pe portalul euro200.edu.ro, anul acesta vor fi 24.658 de beneficiari, la un numar total de 44.613 cereri. Cele mai multe provin din regiuni sarace ale tarii, precum zonele rurale ale Moldovei. Spre exemplu, din numarul total de 528 de localitati din judetul Iasi care au fost incluse pe listele de beneficiari, doar 16 sunt din mediul urban.
"Faptul ca anul acesta sunt 25.000 de beneficiari, aproape la fel ca atunci cand programul a fost demarat, in 2004, este explicat prin constrangerile bugetare, insa noi consideram un succes reluarea programului, care poate contribui la pregatirea fortei de munca defavorizate financiar din zonele rurale", a comentat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC).
Potrivit datelor ministerului, programul Euro 200 a avut anul trecut 35.484 de benefciari, a 52.212 cereri. In 2007, numarul total de 38.379 a fost complet acoperit, aproape la fel ca in 2006, cand au fost 28.005 beneficiari.
Negoita a amintit de existenta unor programe similare in tari precum Portugalia, Franta, Italia, Polonia sau Ungaria. In Italia spre exemplu, statul deruleaza programul "volare con internet", prin care statul le ofera tinerilor de 16 ani un cupon de 175 de euro cu care si pot achizitiona orice echipament din zona IT si cu care primesc o conexiune gratuita la internet.
"Este un balon de oxigen mai mult decat bine venit pentru industrie, avand in vedere ca piata de PC-uri a fost in cadere libera de la inceputul anului", a adaugat Negoita. Conform datelor din piata, vanzarile de computere s-au prabusit cu aproape 60% comparativ cu anul trecut.

Pareri impartite in randul industriei
Dan Ostahie, omul de afaceri care controleaza retailerul electroIT Altex, spune ca are certitudinea ca programul va ajuta intreaga industrie si ar putea relansa vanzarile de PC-uri.
El a mai precizat ca retailerul va avea in vedere, ca si in trecut, configuratii speciale desktop si monitor care sa se incadreze in limita celor 200 de euro.
Pe de alta parte, Adrian Furnica, directorul general al CNDPI Romsoft, compania care administreaza lantul Depozitul de Calculatoare, sustine ca pot aparea probleme din cauza decalajului mare intre momentul vinderii computerelor si momentul decontarii bonurilor de catre stat. "Presupunand ca un retailer vinde 1.000 de PC-uri si trebuie sa astepte 60-70 de zile pentru decontarea banilor, inseamna ca patronii trebuie sa aduca de acasa 200.000 de euro pentru stat. In conditiile actuale ale crizei, ar insemna finantarea Guvernului cu cateva sute de mii de euro, fara garantie de curs valutar", a explicat el.
"In conditiile in care tot ce vindem este luat din import, dar comercializat in lei, ar trebui sa imi asum si riscul valutar pentru 60 de zile. Daca euro creste in aceasta perioada de la 4,3 la 4,8, am pierdut tot", a adaugat Furnica.
Ostahie spune ca anul trecut nu a intampinat probleme semnificative din cauza acestui decalaj.

Calendarul desfasurarii programului Euro 200

  • 3 iulie: publicarea listelor beneficiarilor
  • 3-10 iulie: depunerea contestatiilor
  • 11-27 iulie: rezolvarea contestatiilor
  • 27 iulie: afisarea rezultatelor contestatiilor pe portalul euro200.edu.ro si in fiecare unitate de invatamant
  • 13 iulie - 3 august: eliberarea bonurilor valorice
  • 13 iulie - 3 septembrie: elevii si studentii trebuie sa achizitioneze computere in termen de 30 de zile de la primirea bonurilor valorice
  • 13 iulie - 8 septembrie: elevii si studentii trebuie sa depuna copii dupa facturi si procese verbale predare/ primire
  • 13 iulie - 20 septembrie: operatorii economici trebuie sa se inregistreze pe portalul Euro 200 si sa depuna bonurile valorice si copiile dupa facturi si dupa procese verbale spre decontare, la comisia judeteana, respectiv la comisiile din institutiile de invatamant superior
  • 13 iulie - 10 noiembrie: operatorii economici vor fi decontati

Sursa: Ministerul Educatiei  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO