Business Hi-Tech

Stirile zilei se muta de pe televizor pe Internet

12.12.2005, 19:22 19

Programele de televiziune in care sunt prezentate stirile isi cauta noi canale de difuzare. Internetul are mari sanse sa ia locul televizorului, spun specialistii.

Pentru a castiga o audienta cat mai larga, CNN a hotarat sa ofere stirile cele mai importante nu numai la televizor, sub forma de emisiuni de lunga durata, ci si pe Internet, in versiunea condensata, fiecare informatie fiind cuprinsa intr-un singur clip video.

Noul serviciu pe baza de abonament, CNN Pipeline, a inceput sa functioneze de saptamana trecuta si a reusit deja sa atraga un numar de abonati din 25 de tari din toata lumea, insa oficialii companiei au refuzat sa precizeze cifrele exacte, scrie presa internationala.

"CNN Pipeline este de fapt un serviciu pentru oamenii ocupati care nu pot sta dupa programul de la televizor, dar care vor sa vada stirile care ii intereseaza atunci cand au timp", a precizat un oficial CNN.

Pentru a utiliza CNN Pipeline, este neaparat nevoie de un computer si o conexiune la Internet in banda larga (broadband). Pe site-ul www.cnn.com/pipeline sunt puse la dispozitia utilizatorilor patru clipuri video care contin stiri si evenimente la zi, in mare masura neprelucrate, din toata lumea, au precizat oficialii companiei. Clipurile video sunt transferate pe computerul utilizatorilor prin tehnologia "streaming" (fisierele pot fi ascultate pe masura ce se descarca), necesitand astfel un spatiu mai mic de stocare decat daca utilizatorii ar descarca mai intai de pe Internet intregul clip video.

Practic, cele mai importante stiri de peste zi vor fi publicate in cadrul serviciului CNN Pipeline. Utilizatorii care se vor abona la serviciu vor beneficia si de transmisiuni in direct pe Internet, iar daca nu le vor putea urmari la momentul difuzarii, vor avea acces la ele si mai tarziu, acestea fiind stocate intr-o arhiva, scrie CNN News.

In plus, serviciul ofera si mai multe versiuni ale unei singure stiri. Spre exemplu, cand un agent federal a impuscat pasagerul care ameninta ca are asupra sa o bomba, intr-un aeroport din Miami, povestea a fost oferita pe CNN Pipeline din trei unghiuri vizuale diferite, iar utilizatorii au putut alege pe care sa o urmareasca.

"Cand a avut loc aceasta intamplare, aveam in apropiere trei echipe de reporteri. Astfel, scena a fost filmata din mai multe puncte", a explicat David Payne, vicepresedinte al CNN News si manager general CNN.com. "Iar in acelasi timp, in Oregon era sparta o banca, iar in Georgia avea loc o salvare. Toate reportajele au fost publicate pe Internet", a mai spus el.

Serviciul nu va oferi insa programe complete de stiri, ci doar stiri separate, cu toate ca alte servicii online de stiri ofera acest lucru. "Nu este cea mai buna metoda sa oferi programe intregi de stiri, pentru ca utilizatorii nu stiu ce informatii sunt prezentate la jumatatea materialului si nu au rabdare sa urmareasca pana la sfarsit sa vada daca ii intereseaza", a explicat Payne.

Costul abonamentului CNN Pipeline va fi de 3 dolari pe luna (2,5 euro) sau 25 de dolari (21,3 euro) pentru un an intreg, insa utilizatorii vor avea posibilitatea doar sa incerce serviciul timp de o zi, pentru un dolar (0,85 euro), au precizat oficialii CNN. "Nu se pune problema ca abonamentul sa fie prea mare. De fapt, nu gasesc nici o metoda similara de a primi atatea informatii pentru doar 10 centi pe zi", a conchis David Payne, vicepresedintele CNN News. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO