Business Hi-Tech

Stocarea continutului multimedia si al informatiilor importante de business se muta in retea

Stocarea continutului multimedia si al informatiilor importante de business se muta in retea

Alternativa la teancurile de CD-uri si DVD-uri cu muzica, filme sau chiar si informatii confidentiale de business este stocarea in retea

31.07.2006, 18:49 48

Imagini digitale, melodii in format MP3, clipuri video, declaratii bancare descarcate de pe Internet sau date importante despre companie. Toate acestea sunt stocate pe hard disk-uri, DVD-uri sau card-uri de memorie si, cel mai probabil, ocupa deja 1 terabyte (1 TB a 1.024 GB). Problema este ca aceste date nu mai sunt in siguranta, sustin specialistii.
Numai in Marea Britanie, computerele personale stocheaza un numar impresionant de 2,5 miliarde de fotografii, 2 miliarde de melodii digitale si peste 20 de milioane de filme sau scurte clipuri video, conform estimarilor companiei de cercetare YouGov.
Spatiul de stocare necesar este din ce in ce mai mare. Nu asta ar fi insa principala problema, intrucat hard disk-urile lansate pe piata vin cu o capacitate de stocare tot mai mare, DVD-urile de ultima generatie dispun de spatiu de 10 ori mai mare decat cele de astazi, iar card-urile de memorie isi extind si ele capacitatea, scrie Financial Times.
Specialistii din domeniu sunt de parere ca pe masura ce datele stocate sunt tot mai multe, utilizatorii nu mai au siguranta respectivelor informatii.
Aceasta problema este intalnita in principal la oamenii de afaceri care desfasoara activitatea de acasa si care fie trebuie sa gaseasca solutii de securizare a informatiilor, fie trebuie sa organizeze mai bine datele irecuperabile, relateaza publicatia britanica.
Dar business-urile mari nu sunt nici ele ferite de asemenea probleme, sustin analistii din domeniu. Si marile corporatii au nevoie de spatii foarte mari de stocare a informatiilor necesare si de metode de securizare a acestora.
"Chiar daca te adresezi unui consumator sau unui business de proportii, acestia vor pune aceeasi intrebare: 'Cum imi protejez datele importante?'. Raspunsul este administrand mai bine informatiile pe masura ce mediile de stocare cresc, protejand datele si efectuand copii pe mai multe medii de stocare", a spus Paul Talbutt, director al Storage Networking Industry Association Europe. "Aceste aspecte se aplica chiar daca esti o mare corporatie sau un utilizator casnic. Este doar o problema de nivel", a mai adaugat el.
De cele mai multe ori insa, solutia pentru a pastra un volum foarte mare de informatii in siguranta, intr-un singur loc, este stocarea pe un server din retea, scrie Financial Times.
Trecerea la o retea atasata de stocare (Network Attached Storage) conduce la o mai buna accesibilitate a datelor si totodata la protejarea acestora, chiar daca e vorba de transferul unui document in format Word sau Excel sau a unei melodii digitale de pe un computer pe altul, sau de accesarea pozelor din cadrul retelei de acasa.
In plus, exista si metode mult mai sofisticate, cum ar fi Iomega StoreCenter, un server la care utilizatorii au acces pe baza de conturi individuale si parole personalizate. Astfel, au posibilitatea de a administra informatiile confidentiale, fara riscul de a le pierde.
Atunci cand datele sunt stocate intr-un singur loc, acestea sunt mult mai usor de salvat. Tehnologia NAS reduce spatiul de stocare disponibil cu aproximativ 25% (750 GB in loc de 1 TB), dar utilizeaza spatiul pentru duplicarea informatiei, astfel ca, in cazul defectarii dispozitivului de stocare, fisierele nu se pierd. NAS permite deci crearea de copii de rezerva a informatiilor salvate pe mediile de stocare, indiferent daca este vorba de un hard disk sau un DVD, relateaza publicatia britanica.
Solutiile de stocare a informatiilor si pe Internet, pe langa cele originale care raman in continuare pe hard disk-ul computerului, protejeaza informatiile de pericole precum incendii sau inundatii, insa serviciile gratuite au capacitate limitata de stocare.
Diino (www.diino.co.uk) este un astfel de serviciu de stocare online, care insa ofera ceva mai mult spatiu la costurile care se ridica la 40 de lire sterline (58 de euro) pe luna pentru 100 GB.
NAS este o retea obisnuita de afaceri care nu a avut insa succes pe piata utilizatorilor. Motivul este in mare parte costul ridicat, dar si imaginea de solutie high-end pentru sectorul de business. "Oamenii inteleg ce este un video recorder personal, inteleg ce este un PC, dar au o intelegere mai slaba a conceptului de "home server", a spus Rob Pait, purtator de cuvant in cadrul Seagate.
Insa preturile in scadere, cresterea capacitatii hard disk-urilor, dezvoltarea continua a retelelor casnice si cresterea continutului digital au inceput sa schimbe perceptia utilizatorilor asupra stocarii datelor in retea. Cercetarile efectuate de Diffusion Group arata ca valoarea pietei de retele instalate de utilizatori pentru computerele de acasa se va dubla de la an la an.
In ciuda cresterii accesibilitatii hard disk-urilor de mare capacitate, 1 TB ofera cea mai tentanta dimensiune, iar cateva aparate NAS de 1 TB concepute pentru utilizatorii finali sunt disponibile pe piata la preturi de aproximativ 880 de euro.
Iomega StoreCenter poate fi privit ca un hard disk de 1 TB care poate fi conectat prin Ethernet (retea locala conceputa de Xerox Corporation impreuna cu DEC si Intel in 1976) sau prin tehnologia incorporata Wi-Fi (Wireless-Fidelity) si vine cu aplicatii de back-up pentru copierea datelor de pe PC-uri.
Totodata, Iomega StoreCenter este si un server media care poate fi folosit cu orice alt adaptor media ce utilizeaza tehnologia UPnP (Universal Plug and Play) pentru a rula fisiere media (muzica, clipuri video, poze) pe televizor.
Conectarea se face printr-un USB. Joseph Saroukhanian, Product Manager, crede ca vor fi adaugate optiuni de rulare a fisierelor multimedia pe Internet, astfel incat utilizatorii sa poata viziona fotografiile lor si ale prietenilor pe ecranul TV sau sa asculte la locul de munca muzica stocata pe PC-ul de acasa.
Versiunea de Home Server a americanilor de la Buffalo, numita Tera Station, poate de asemenea rula fisiere media de pe propriul PC pe orice dispozitiv care prezinta standardele DLNA (Digital Living Networld Alliance) pe care Intel o dezvolta in statiile PC Viiv Media. Pentru utilizatorii din sectorul de business care nu au nevoie de optiunile de media, TeraStation Pro este mai ieftina si incorporeaza hard disk-uri SATA (Serial ATA - interfata fizica de stocare) ce ofera o mai buna performanta.
Pentru utilizatorii sau companiile care au nevoie de mai mult spatiu de stocare, compania Buffalo ofera versiunea de 2 TB pentru ambele versiuni de TeraStation. Dispozitivele de stocare bazate pe tehnologia NAS sunt insa cele mai frecvent utilizate pe piata pentru ca ofera in general foarte multa flexibilitate. Fisierele stocate pe un sistem de tip NAS creeaza copii ale acestora pe orice compu-ter conectat la retea.
Astfel, un dispozitiv NAS centralizeaza fisierele personale si in viitor le va permite utilizatorilor sa-si organizeze singuri informatiile, sunt de parere unii specialisti din domeniu, citati de Financial Times.


Alte patru solutii de stocare

Intel SS4000-E Entry Storage System incorporeaza o tehnologie Intel similara celei detinute de TeraStation Pro, oferind spatiu de stocare de peste 2 TB.
Seagate, compania producatoare a celui mai mare mediu extern de stocare - un hard disk extern de 750 GB, detine pe piata sisteme precum Mira Sync si Share Personal Security care includ serviciul automat de back-up de pe computer.
Netgear vine cu o alternativa, introducand un dispozitiv denumit Storage Central care poate suporta doua hard disk-uri, oferind posibilitatea de a alege intre mai multe unitati de stocare sau de a duplica date pentru securizare a acestora.
D-LINK ofera un sistem similar, numit Wireless Network Storage Enclosure, cu un singur hard disk, dar care, in schimb, permite extinderea spatiului de stocare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO