Business Hi-Tech

Telefonul cu camera foto declanseaza razboaie

04.02.2004, 00:00 17



Au aparut deja primele acuzatii de spionaj industrial in care unealta este telefonul mobil cu camera digitala.



Celularele care pot face poze sunt considerate un pericol si de activistii care militeaza pentru dreptul la intimitate, iar politia considera ca ele sunt folosite si de retelele care ofera pornografie pe Internet.



In ciuda protestelor generale insa, anul trecut s-au vandut peste 65 de milioane de astfel de telefoane, conform Strategy Analytics, companie specializata in studiul pietei. Anul acesta lupta va fi si mai dura, analistii anticipand ca numarul de telefoane cu camera vandute il va depasi pe cel al camerelor digitale simple.



Neavand reglementari legale pe care sa se bazeze, companiile si institutiile au decis sa ia masuri de capul lor. Unele state islamice au interzis telefoanele cu camera digitala pentru ca spun ca i-ar incuraja pe oameni sa faca poze femeilor. Cluburile de fitness din America si Asia au interzis intrarea cu orice fel de telefon mobil, pentru ca "e greu de stabilit care are camera si care nu". La fel, Samsung Electronics si alti producatori de echipamente electronice au barat accesul angajatilor si vizitatorilor in fabrici sau in institutiile de cercetare cu astfel de telefoane.



Scandalul iscat in jurul "dreptului la intimitate" a inceput in momentul in care oamenii au realizat ca pot fi fotografiati pe strada in situatii cel putin neplacute. Pozele pot fi apoi publicate sau pot fi distribuite pe Internet, iar reputatia persoanei vizate poate fi grav afectata. De aici, oamenii s-au impartit in doua grupuri: aparatorii intimitatii si aparatorii dreptului la libera expresie.



"Nu credem ca tehnologia trebuie interzisa. Trebuie stabilite insa o serie de reguli de utilizare a ei in public", a explicat fondatorul Electronic Privacy Information Center, organizatie care apara dreptul la intimitate.



Legea spune in general ca o persoana aflata in public nu poate avea drept la intimitate. Problema principala consta insa in definirea precisa a "spatiului public", spun specialistii. "Toata lumea e de acord ca un vestiar este un 'loc public', insa nu cred ca v-ar conveni sa va faca cineva poze in vestiar si sa le trimita pe net", a explicat unul din activisti. "Atunci ce se intampla cu doi tineri care fac dragoste intr-o padure? Ar trebui fotografiati si dati la ziar?", a intrebat activistul.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO