Business Hi-Tech

Telespazio: Radiotelescoapele de la Cheia ar putea intra in reteaua Galileo

Telespazio: Radiotelescoapele de la Cheia ar putea intra in reteaua Galileo

Ansamblul de la Cheia este unul dintre cele mai importante centre de comunicatii spatiale din regiune, de aici fiind controlate orbitele unor sateliti care nu sunt vizibili in Europa de Vest.

26.03.2008, 16:51 675

Compania italiana Telespazio, furnizor de servicii prin satelit, care detine pe piata locala firma Rartel SA in parteneriat cu Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), intentioneaza sa isi consolideze pozitia in Romania, luand in calcul si posibilitatea unei achizitii.
"In primul rand dorim sa extindem implicarea Romaniei in mai multe programe internationale, prin cresterea utilizarii Centrului de Comunicatii Spatiale Cheia, operat de SNR", a declarat pentru ZF Robert Scagnoli, directorul general adjunct al Rartel si reprezentant al Telespazio.
El a mentionat ca un prim proiect de anvergura este programul Galileo al Uniunii Europene, care vizeaza inlocuirea sistemului traditional de pozitionare pe glob (GPS). Telespazio este unul dintre principalii parteneri in cadrul programului si va gazdui si unul din centrele de control al satelitilor.
"Infrastructura de la Cheia este foarte puternica; deja operam de acolo servicii care permit ajustarea orbitei unor sateliti, precum Meteosat sau Eutelsat. Este singura statie de acest gen din Europa de Est si este foarte importanta pentru Telespazio, pentru ca ne permite sa controlam sateliti care nu sunt vizibili din Europa de Vest", a adaugat Scagnoli.
In ceea ce priveste posibilele achizitii, Scagnoli a spus ca nu poate oferi momentan mai multe detalii. Pe langa Galileo, Telespazio mai este implicata in programul GMES (Global Monitoring for Environment and Security), promovat de catre Comisia Europeana si Agentia Spatiala Europeana, precum si Cosmo Skymed - un ansamblu de patru sateliti pentru monitorizarea Terrei, ce pot fi utilizati atat de catre civili, cat si de catre armata.
"De asemenea, oferim din Romania servicii de distributie catre Europa si Africa pentru unele canale de televiziune din Ungaria", a mai spus Scagnoli. El a precizat ca piata locala a operatorilor de televiziune prezinta un potential mare, pentru ca se bazeaza in principal pe insourcing (operatorul detine intreaga instalatie care ii permite transmiterea canalelor), in timp ce pe plan global tendinta este de reorientare catre externalizare.
Telespazio mizeaza pe faptul ca operatorii locali de servicii de televiziune prin cablu si-ar putea externaliza activitatile tehnice si de mentenanta pentru a reduce costurile de operare. Pe piata locala de profil activeaza Boom TV, Digi TV, Dolce, Focus Sat si Max TV.
Telespazio este un joint-venture intre Finmeccanica (67%), al doilea mare grup industrial din Italia, si compania franceza Thales (33%), unul dintre cei mai mari operatori de servicii prin satelit din lume. Telespazio a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 380 de milioane de euro si estimeaza atingerea nivelului de 440 de milioane de euro pana la sfarsitul lui 2008. Oficialii companiei prognozeaza un nivel al profitului de 36 de milioane de euro.
Telespazio, care are aproximativ 1.500 de angajati, este prezenta in Romania din anul 1998 prin compania Rartel SA, un joint-venture cu SNR.
Rartel a inregistrat anul trecut un nivel al EBITDA (profitul inainte de dobanzi, impozit, deprecieri si amortizari) de 200.000 de euro, la o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro. Pentru 2008, compania tinteste afaceri de 3 milioane de euro si un EBITDA de aproximativ 350.000 de euro.
Cei mai importanti clienti ai Rartel, care are 20 de angajati, activeaza in domeniile aplicatiilor militare si de securitate, petrol si gaze, telefonie rurala si acces la internet, insa oficialii companiei nu au dorit sa dezvaluie identitatea acestora.
Rartel furnizeaza servicii de telecomunicatii pentru interconectarea nationala/ internationala a sediilor marilor corporatii, a institutiilor publice sau a firmelor de securitate.
Scagnoli a precizat ca cea mai profitabila linie de business tine de domeniul securitatii, deoarece serviciile prin satelit ofera un avantaj competitiv beneficiarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO