Business Hi-Tech

Televiziunea IP va atinge 100 de milioane de abonati in 2010

Televiziunea IP va atinge 100 de milioane de abonati in 2010

Click pentru imaginea marita

15.10.2007, 23:33 42

Numarul de abonati ai serviciului de televiziune prin internet (IPTV) va creste peste asteptari, a declarat Michel Rahier, presedinte al Alcatel-Lucent carrier business group, in cadrul targului international Broadband World Forum ce s-a desfasurat in perioda 8-11 octombrie la Berlin.
Rahier a precizat ca la sfarsitul anului trecut numarul de abonati IPTV atingea cinci milioane. "La sfarsitul lui 2007 vor fi 11 milioane de abonati, iar pana in 2010 numarul acestora va creste la 70-100 de milioane", a spus Rahier.
Reprezentantul Alcatel-Lucent este de parere ca publicitatea va juca un rol din ce in ce mai important in transformarea modelului de afaceri a distributiei si consumului media, pe masura ce secventele video pot fi vizionate pe din ce in ce mai multe ecrane (PC, TV, telefon mobil).
"In ultimii cinci ani, segmentul de video pe internet a evoluat foarte mult, in mod similar cu tranzitia de la transmisiile TV analogice alb-negru la cele digitale, color, high definition", a mai spus Rahier.
Potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Point Topic, circa 8,22 milioane de persoane din intreaga lume utilizeaza servicii IPTV, iar numarul global al abonatilor a crescut cu 179% in perioada 30 iunie 2006 - 30 iunie 2007.
Studiul releva faptul ca Europa a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere in ultimul an (231%), adaugand peste trei milioane de utilizatori noi. Europa se afla, de asemenea, in topul regiunilor cu cel mai mare numar de utilizatori, detinand aproximativ 60% din piata (4,98 milioane de abonati).
"Pietele mari precum Franta (2,55 milioane de clienti) si Hong Kong (938.000 de utilizatori), subliniaza faptul ca tehnologia IPTV poate fi implementata rapid in cadrul unui grup mare de consumatori", a declarat analistul John Bosnell, adaugand ca impunerea unor standarde care sa simplifice implementarea tehnologiei va determina o rata de adoptie mult mai mare in unele tari.
Pe de alta parte, studiul prezentat de Point Topic releva faptul ca tehnologia DSL (Digital Subscriber Line) ramane cea mai populara metoda de acces la internet, peste 200 de milioane din cei 313 milioane de abonati ai serviciilor de internet broadband preferand aceasta solutie.
In Romania, tehnologia este utilizata de compania Romtelecom pentru a furniza serviciile de acces la web sub brandul Clicknet.
Europa de Vest detine cel mai mare numar de abonati la serviciile de internet broadband - 86 de milioane de persoane. Dintre acestia, circa 72 de milioane se conecteaza prin DSL.
Piata de servicii de acces la internet prin tehnologie DSL din Europa de Est are sub 14 milioane de utilizatori, dar a inregistrat cel mai mare ritm de crestere din lume, de peste 60%, in perioada 30 iunie 2006 - 30 iunie 2007.
In clasamentul realizat pe tari, Statele Unite ocupa pozitia de lider al pietei, cu 63 de milioane de utilizatori ai serviciilor de internet broadband, in timp ce pe locul al doilea se situeaza China, cu 59 de milioane de abonati (peste 44 de milioane dintre acestia se conecteaza la internet folosind tehnologia DSL).
Exista in prezent 15 tari care au peste trei milioane de abonati DSL si 29 de tari care au depasit bariera de un milion.
Cota de piata a tehnologiilor de acces la internet ramane relativ neschimbata fata de decembrie 2006, atunci cand aproximativ 22% dintre consumatori se conectau prin cablu, iar putin peste 10% optau pentru fibra optica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO