Business Hi-Tech

Televiziunea, tot mai indragostita de echipamentele de buzunar

08.12.2005, 19:38 16

Telefoanele mobile 3G si playerele digitale de muzica si continut video au devenit in scurt timp si minitelevizoare. Spiritele s-au incins pe aceasta piata, iar oferta de servicii de televiziune "de buzunar" a inceput sa creasca.

Una dintre companiile care vor sa castige piata televiziunii "portabile" este grupul britanic Vodafone. Cel mai mare operator de telefonie din lume a atacat piata internationala cu un nou serviciu, Mobile TV, in incercarea de a populariza continutul video pe echipamente de buzunar, urmarit in drum spre serviciu sau oricand au utilizatorii 10 - 15 minute libere.

Noul serviciu va permite clientilor Vodafone care detin un telefon mobil 3G (generatia a treia) sa se uite la diferite programe de televiziune adaptate special pentru a incapea pe micul ecran al terminalului si a putea fi urmarite cu usurinta, au precizat oficialii grupului britanic de telefonie.

Programele care vor fi puse la dispozitia utilizatorilor fie prin reteaua de servicii de telefonie a Vodafone, fie pe Internet in portalul live! al companiei (www.vodafone-i.co.uk/live), de unde utilizatorii vor putea descarca emisiunile si le vor salva pe telefonul mobil.

Astfel, seriale cunoscute cum ar fi "Sex and the City", "Curb Your Enthusiasm" sau "Six Feet Under", dar si emisiuni de sport (Eurosport), documentare (Discovery) sau programe de divertisment (MTV, Fashion TV), vor fi o metoda foarte buna prin care utilizatorii sa-si ocupe timpul liber.

"Noul serviciu vine sa completeze oferta noastra deja destul de bogata la capitolul televiziune pe mobil, de care deja dispun utilizatori din Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Olanda, Noua Zeelanda si Marea Britanie", a precizat un oficial Vodafone.

In plus, compania a adoptat aceasta initiativa de a populariza tot mai mult serviciile de televiziune pe telefonul mobil in urma unor studii de piata din care a reiesit faptul ca utilizatorii isi doresc sa poata urmari pe telefonul mobil aceleasi programe de care dispun si acasa, scrie presa internationala. Si nu numai atat, dar televiziunea pe telefoanele mobile este considerata de utilizatori cea mai la indemana alternativa pentru televiziunea de acasa.

"Serviciul international Mobile TV este insa o propunere indrazneata facuta clientilor nostri", a precizat Peter Bamford, directorul de marketing Vodafone. "De aceea este extrem de important sa reusim sa atragem provideri de continut importanti, cum ar fi Twentieth Century Fox Television sau HBO, pentru a putea atrage clientii prin continut de calitate", a mai spus el. Astfel, incepand cu aceasta luna, clientii Vodafone din mai multe tari vor beneficia de noul serviciu Mobile TV. Continutul insa va varia in functie de piata pe care este oferit, iar pretul pe care-l vor plati utilizatorii pentru serviciu nu a fost inca anuntat de oficialii Vodafone, scrie presa internationala.

Grupul britanic Vodafone are un avantaj pe piata internationala intrucat este actionar in cadrul mai multor operatori de telefonie din 27 de tari si este partener cu furnizori de continut video din alte 27 de tari din lume. Iar clientii Vodafone depasesc un total de 171 de milioane, conform oficialilor companiei.

Un alt operator de telefonie mobila interesat de piata televiziunii pe telefoanele mobile este Orange, care are in plan ca pana la sfarsitul anului viitor sa atraga de partea serviciilor proprii de televiziune pe mobil un milion de utilizatori activi, scrie presa internationala.

Un numar tot mai mare de companii isi intetesc eforturile, dar nu neaparat doar pentru a permite utilizatorilor de mobil sa descarce de pe Internet clipuri video inregistrate, ci pentru un de-ziderat si mai ambitios: televiziune in direct.

Desi foarte mari, investitiile de pana acum ale operatorilor de servicii wireless nu au fost suficiente pen-tru a permite patrunderea pe piata la scara larga a televiziunii pe mobil, scrie presa internationala.

"Avantajul mare al televiziunii pe mobil este acela ca utilizatorii se pot bucura de emisiuni pe telefoanele mobile atunci cand asteapta autobuzul sau trenul, cand fac o pauza la serviciu sau oricand vor sa urmareasca o emisiune anume", a explicat Richard Sharp, vicepresedinte Nokia. Cu toate acestea, nu numai telefoanele mobile 3G sunt echipamentele de buzunar pe care programele de televiziune pot avea succes. Playerele de melodii digitale, dar si de continut video, cum ar fi iPod Video al Apple, sunt si ele la indemana utilizatorilor pentru o scurta emisiune, scrie presa internationala.

Pana acum, clientii Apple care detineau playerul miniatural aveau posibilitatea sa descarce de pe maga-zinul online de continut digital al companiei, iTunes, scurte clipuri video pe care sa le urmareasca pe ecranul iPod-ului. Mai nou insa, compania a semnat un al doilea acord pentru a oferi utilizatorilor spre descarcare emisiuni de televiziune pe iTunes, cu NBC Universal.

Apple a semnat primul parteneriat pe acest segment cu reteaua de televiziune ABC a Walt Disney. De atunci, utilizatorii au avut la dispozitie aproximativ 300 de miniepisoade modificate special pentru a putea fi urmarite pe playerul de continut digital al Apple, la 2 dolari (1,7 euro) bucata.

Cu noul parteneriat oferta companiei se extinde de la cinci emisiuni de televiziune la 16. Printre acestea se numara "Law & Order", "Surface", "Alfred Hitchcock Presents" sau "The Office". Iar pe langa seriale cunoscute, compania vinde si scurte animatii create de compania Pixar, de asemenea detinuta de Steve Jobs, directorul executiv Apple.

"Am avut ocazia sa vedem cat de bine reactioneaza utilizatorii la aceasta tendinta", a precizat un oficial Apple. "Acum putem sa extindem oferta, iar atata timp cat nu vor exista probleme legate de drepturile de autor, nu vor exista bariere de niciun fel", a mai spus acesta.

Compania americana a vandut din octombrie, de cand a incheiat contractul cu ABC, pana acum peste 3 milioane de episoade pe iTunes, iar acest lucru demonstreaza faptul ca utilizatorii nu sunt doar curiosi sa vada un episod si sa se lamureasca asupra televiziunii "de buzunar", ci adopta aceste noi servicii, scrie CNet News.

"Platforma Apple de distribuire a programelor de televiziune nu este deci una de ocazie, iar utilizatorii care au adus pana acum 6 milioane de dolari (5,1 milioane de euro) companiei nu vor renunta la aceste servicii", a conchis directorul executiv NBC Universal, Bob Wright.



Azi in living, maine in buzunar

@ Mobile TV care va fi lansat de Vodafone functioneaza pe telefoanele mobile 3G, dar tarifele de acces nu au fost inca anuntate

@ Apple a inceput sa semneze contracte cu mari retele de televiziune, pentru a oferi clientilor o varietate de seriale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO