Business Hi-Tech

Top profituri în IT&C în 2019: Orange, RCS, SAP, Vodafone şi Samsung

Analiză ZF

Top profituri în IT&C în 2019: Orange, RCS, SAP,...

Autor: Adrian Seceleanu

04.09.2020, 07:00 795

Orange, liderul pieţei locale de telecomunicaţii, a obţinut şi în 2019 cel mai mare profit net din întreaga industrie de IT şi comunicaţii, cu un rezultat de 384 mil. lei, dublu faţă de anul precedent, arată o analiză realizată de ZF pe baza da­te­lor ra­por­tate de fir­me la Mi­nisterul Fi­nan­ţelor. Com­pa­nia fran­ceză, care do­mi­nă piaţa locală de te­le­com şi din punctul de vedere al nu­mărului de cli­enţi şi al venitu­ri­lor, a avut o marjă de 7% din venituri, de pes­te două ori mai mare decât cea afi­şată în 2018.

Câş­tigurile nete ale Orange, la fel ca şi ale altor jucători din tele­com, sunt însă în prezent semnificativ mai mici decât în urmă cu peste un deceniu, când marjele erau de peste 30%, iar câştigurile nete treceau de un miliard de lei.

Pentru Orange recordul a fost anul 2008, cu un profit net de 1,6 mld. lei la afaceri de 4,7 mld. lei.

Operatorul RCS&RDS, controlat de miliardarul Zoltan Teszari din Oradea, este singura companie condusă de un antreprenor local care intră în top 5, restul firmelor intrate în top fiind subsidiare ale unor giganţi: SAP (Germania), Vodafone (Marea Britanie), Samsung (Coreea de Sud).

Dintre companiile din top 5 germanii de la SAP, cei mai mari jucători europeni din software, au avut cea mai mare marjă de profit, de 34% din cifra de afaceri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO