Business Hi-Tech

Transporturile armatei, informatizate de Siveco si UTI

02.07.2003, 00:00 35

Intrarea Romaniei in NATO a creat oportunitati de afaceri de care unele firme autohtone au profitat deja. Siveco Romania si UTI Group au finalizat la Ministerul Apararii Nationale un proiect care va ajuta, printre altele, la urmarirea evolutiei misiunilor NATO in Romania.
Proiectul, denumit SIPLANET si derulat in cadrul Centrului de Coordonare a Miscarii, apartinand Ministerului Apararii Nationale (CCM-MApN) a presupus implementarea unor solutii complexe de software si hardware cu scopul de a informatiza gestiunea misiunilor de transport NATO, precum si ale altor parteneri militari, care tranziteaza teritoriul Romaniei.
Valoarea contractului incheiat de cele doua firme cu MApN este confidentiala. Siveco Romania a fost responsabila cu asigurarea solutiei software in cadrul acestui proiect iar UTI Group a furnizat partea de hardware.
Solutia permite personalului CCM-MApN, de la nivel central, cat si teritorial, accesarea si introducerea de informatii in baza centrala de date, fie de la calculatoarele din birou fie prin alte mijloace de comunicatii, cum ar fi, spre exemplu, o legatura GPRS mobila. Utilizatorii autorizati se pot conecta de oriunde la aplicatie, prin intermediul unei retele tip VPN, prin canale de date criptate sau linii dedicate, asigurandu-se astfel un nivel maxim de securitate al comunicatiilor. Odata admisi in sistem, acestor utilizatori le este suficient un browser de Internet pentru a culege date si actualiza date din sistem.
"Intre cele mai importante beneficii aduse de acest sistem in cadrul activitatii CCM-MApN, se numara posibilitatea urmaririi in timp real aevolutiei misiunilor de transport NATO pe teritoriul Romaniei, datorita solutiei bazate pe serverul de date central. Orice actualizare a informatieiprivitoare la misiunea unui transport poate fi vizualizata imediat de catre toti utilizatorii aflati online", explica Dana Sargu, sef de proiect la Siveco Romania.
Sistemul implementat la MApN are capacitatea de a optimiza procesele deplanificare si urmarire a transporturilor. Astfel, ruta acestora poate fi modificata in orice moment, utilizatorii sistemului fiind avertizati in timp real. SIPLANET permite stocarea in baza de date a unui set de informatii referitor la documentele asociate unei misiuni de transport. Prin mecanismele de cautare avansate incluse in solutie, utilizatorii pot urmari intr-un mod mult mai eficient fluxurile de documente.
CCM-MApN a luat in calcul o posibila extindere a sistemului in viitor pentru includerea unui numar mai mare de puncte de lucru de pe teritoriul Romaniei, precum si integrarea unuimecanism de urmarire automata a transporturilor cu ajutorul unor dispozitive GPS. Specialistii Siveco Romania si UTI Group urmeaza sa proiecteze si sa dezvolte o solutie care sa raspunda cerintelor CCM-MApN.
Numarul de utilizatori nu este limitat din punct de vedere al solutiei software, astfel incat in fazele urmatoare ale proiectului vor putea fi incorporate si alte birouri teritoriale de transport, apartinand CCM-MApN, fara ca sistemul sa aiba nevoie de modificari in structura sa. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO