Business Hi-Tech

UE ancheteaza razboiul DVD-urilor

05.07.2007, 18:48 21

Autoritatile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene au accelerat procesul de ancheta a unor posibile practici anti-competitive in razboiul formatelor DVD-urilor de generatie noua, scrie presa internationala.
Luna trecuta, oficialii Comisiei Europene au cerut studiourilor de filme de la Hollywood sa prezinte fisiere, e-mailuri sau desfasuratoare telefonice care au legatura cu lupta dintre formatele rivale Blu-ray si HD DVD. Comisia Europeana pare interesata in mod special de activitatile din cadrul grupului Blu-ray, deoarece acesta domina in prezent piata.
Oficialii Comisiei investigheaza daca s-au folosit metode neadecvate pentru a submina competitia si pentru a convinge studiourile sa sustina un anume format.
Blu-ray, standardul promovat de Sony si partenerii sai, poarta o batalie crancena cu formatul HD DVD, sustinut de grupul condus de Toshiba. DVD-urile high definition promit o calitate mai buna a imaginii si sunetului, insa necesita aparate de redare noi - nici unul dintre formatele noi nu este compatibil cu playerele DVD standard, insa DVD-urile traditionale pot fi vizionate atat cu playere Blu-ray, cat si cu playere HD DVD.
In timp ce formatul HD DVD a inregistrat un succes moderat prin parteneriatul cu Microsoft pentru consola Xbox 360, tabara Blu-ray s-a impus la Hollywood, unde din ce in ce mai multe studiouri sustin formatul. Recent, Blockbuster, unul dintre cele mai mari lanturi de inchirieri video din Statele Unite, a anuntat ca va vinde exclusiv DVD-uri Blu-ray.
Blu-ray este sustinut de aproape fiecare studio de film important din Statele Unite, cu exceptia Universal Pictures (NBC), care promoveaza exclusiv standardul HD DVD. Sony Pictures Entertainment, Walt Disney, Twentieth Century Fox (News Corporation), Lions Gate Entertainment si Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) lanseaza filme exclusiv pe discuri Blu-ray, in timp ce Paramount Pictures (Viacom) si Warner Bros (Time Warner) sustin ambele standarde.
Intr-o cerere formala adresata cel putin unui studio de film, Comisia Europeana a cerut prezentarea unor documente referitoare la decizia de a lansa filme exclusiv pe Blu-ray, au precizat surse apropiate discutiilor.
Batalia formatelor este asteptata sa atinga un varf in al patrulea trimestru al acestui an, deoarece perioada de sarbatori este considerata de obicei cea mai importanta pentru vanzarile de discuri DVD.
Ambele tabere si-au intensificat eforturile in ultimele saptamani. Asociatia Blu-ray a anuntat o promotie de vara prin care consumatorii primesc gratuit cinci filme daca achizitioneaza un player Blu-ray, iar Toshiba a precizat ca unele playere HD DVD vor avea preturi de 299 dolari (220,4 euro), cu mult sub oferta rivalilor. Piata DVD-urilor de generatie noua este inca intr-un stadiu incipient. Potrivit firmei de consultanta Adams Media Research, circa 1,8 milioane de discuri Blu-ray au fost comercializate in Statele Unite, in luna iunie a acestui an, in timp ce tabara HD DVD a vandut doar 1,3 milioane de discuri.
Un film de succes, precum "The Departed", care a aparut in ambele formate, s-a vandut in 85.000 de copii Blu-ray si 60.000 de copii HD DVD, comparativ cu cifra de 7,7 milioane inregistrata de film pe suport DVD traditional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO