Business Hi-Tech

Valoarea cheltuielilor cu cardurile Visa în UE a urcat cu 20% în T3

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

30.11.2010, 23:36 19

Valoarea cumpărăturilor realizate cu cardurile Visa în UniuneaEuropeană a crescut în trimestrul al treilea cu 19,6% faţă deperioada similară din 2009, la 242 miliarde euro, ceea ce indică opreferinţă tot mai clară a consumatorilor europeni de folosire acardurilor, în special a celor de debit.

"Valoarea medie a tranzacţiilor realizate pe teritoriul UE aînregistrat o uşoară scădere, ajungând la 50,8 euro, de la 51 euroîn urmă cu un an. În trimestrul al treilea din 2007, valoarea mediea tranzacţiei era de 54,8 euro, ceea ce indică o tendinţă generalăde scădere a sumei medii a unei tranzacţii pe card, în concordanţăcu o preferinţă tot mai clară a consumatorilor şi a comercianţilorspre tranzacţii cu cardul cu valori mai scăzute", se arată într-unraport al Visa, realizat în colaborare cu Markit, o companiespecializată în analize de business şi indicatori economici.

Phil Symes, directorul financiar al Visa Europe, a precizat căîn Europa peste 1 euro din fiecare 9 euro se cheltuieşte în prezentde pe un card Visa. Cheltuielile făcute de consumatorii din Europaau crescut în trimestrul al treilea cu 1,2% faţă de perioadasimilară a anului 2009, după ce au avansat cu 2,6% în primele treiluni ale anului şi cu 1,9% în perioada aprilie - iunie.

"În general, nivelul cheltuielilor gospodăriilor a înregistrat oscădere pe teritoriul UE. Deloc surprinzător, unele dintreeconomiile zonei euro care întâmpină cele mai mari dificultăţi,printre care Grecia şi Irlanda, au înregistrat scăderi foartesemnificative ale cheltuielilor, reflectând astfel dificultăţileeconomice grave cu care se confruntă aceste ţări în prezent. Cutoate acestea, cifrele pentru Europa de Est, inclusiv RepublicaCehă, Ungaria şi Polonia, au fost mai bune, la fel ca datele pentruFranţa şi Marea Britanie, unde nivelul de creştere al cheltuielilora fost solid", potrivit raportului Visa.

Symes a explicat că în prima jumătate a acestui an s-a constatato creştere clară a ratei cheltuielilor de consum, pe măsură ceeconomiile europene şi-au revenit din recesiune.

"Nu a fost deloc surprinzător faptul că această revenireiniţială a cheltuielilor de consum a încetinit acum din cauzaimpactului măsurilor de austeritate şi a şomajului asupra graduluide încredere al consumatorilor", a încheiat oficialul Visa Europe.Raportul se bazează pe analiza tranzacţiilor efectuate cu cele 227de milioane de carduri Visa de debit, credit şi prepaid, aflate înprezent în circulaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO