Business Hi-Tech

Vânzările de tablete au scăzut anul trecut cu peste 20%, la 550.000 unităţi

Vânzările de tablete au scăzut anul trecut cu peste...

Autor: Ioana Nita

12.05.2017, 00:05 216
Vânzările efective de tablete pe plan local (care au ajuns la utilizatori) au înregistrat anul trecut o scădere substanţială de peste 20%, ajungând astfel la circa 550.000 de unităţi, în timp ce comenzile plasate de producători s-au situat la aproximativ 700.000 unităţi, conform datelor companiilor de cercetare de piaţă.
„Piaţa de tablete a scăzut mult anul trecut, mai mult decât se aştepta – cu circa 20%. Era normal fiindcă piaţa ajunsese saturată. Utilizatorii au realizat că dispozitivul are funcţionalitate limitată faţă de un PC, plus că durata de înlocuire a tabletei este foarte mare – de circa 5 ani. Au ieşit de asemenea de pe piaţă şi branduri locale”, a declarat Aurel Neţin, country manager al Lenovo România. Pentru compania chineză, cunoscută ca liderul pieţei de PC-uri, atât la nivel global, cât şi local, tabletele având a doua cea mai mare contribuţie la generarea afacerilor din România. Cel mai mare jucător de pe piaţa locală de tablete este compania americană Apple, cu o cotă de peste 38% în decembrie anul trecut, potrivit datelor statcounter.com. Pe locul al doilea se află gigantul sud-coreean Samsung, acesta deţinând circa 30% din vânzările de tablete realizate pe plan local. Podiumul este completat de o serie de branduri locale sau de categorie „B” sau „C” care fac volume mari în zona „entry-level” – preţuri sub 300 lei. Cel mai popular brand local de tablete este Allview – brand operat de compania braşoveană Visual Fan, care activează atât pe piaţa de smartphone-uri, cât şi de dispozitive smarthome. Prin­tre brandurile autohtone de tablete se numără de asemenea Evolio şi E-Boda. „În ultimul trimestru al anului trecut Lenovo s-a clasat pe locul întâi”, a menţionat Neţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO