Business Hi-Tech

Veniturile Orange s-au majorat in primul semestru cu 9%, la 628 mil. euro

Veniturile Orange s-au majorat in primul semestru cu 9%, la 628 mil. euro

Click pentru imaginea marita

01.08.2008, 19:46 14

Veniturile Orange Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila, au avansat in primul semestru cu 9% fata de perioada similara a anului trecut, la 628 milioane euro, in conditiile in care numarul de clienti a urcat cu 17,7%, la 10,1 milioane, conform raportului financiar interimar al grupului France Telecom.
Fata de luna martie a anului curent, numarul de clienti al Orange a crescut cu mai putin de un procent (0,8% sau 80.000 de clienti). In T1 2008 Orange adaugase aproape 200.000 de clienti. Compania nu ofera date despre raportul dintre clientii cu abonament si cei care utilizeaza cartele preplatite.
Richard Moat, CEO al Orange, spune insa ca in T2 compania a crescut mai puternic pe zona de abonati.
"Continuam sa avem un echilibru sanatos intre numarul de abonati Orange si utilizatorii de cartele preplatite in baza de clienti. Suntem multumiti ca Orange a inregistrat un ritm de crestere mai accelerat al numarului de clienti cu abonament, comparativ cu ritmul de crestere al bazei de utilizatori de cartele preplatite in trimestrul al doilea fata de trimestrul anterior", a spus Moat pentru ZF.
Potrivit raportului, Romania a reprezentat unul dintre motoarele de crestere a bazei de clienti a grupului francez in regiunea in care este inclusa, din care mai fac parte si Republica Moldova, Republica Dominicana, regiunea Benelux sau Elvetia.
In al doilea trimestru, veniturile operatorului de telefonie mobila s-au situat la 321 milioane euro, in crestere cu 8,8% de la nivelul de 295 milioane euro in aprilie - 2007.
"Incepand din 2004 Orange Romania a inregistrat o crestere constanta si echilibrata. Orange este in continuare lider detasat din punctul de vedere al numarului de clienti si al veniturilor, un fapt cu atat mai imbucurator in contextul maturizarii pietei de telecomunicatii si intensificarii competitiei", a spus Richard Moat.
"Intrucat rezultatele pe care le-am obtinut in primul semestru sunt in conformitate cu obiectivele companiei pentru 2008, ne mentinem estimarile potrivit carora Orange va avea 10,7 milioane de clienti si ne asteptam ca veniturile sa depaseasca 1,3 miliarde de euro la sfarsitul anului", a adaugat el.
Seful Orange spune ca si in al doilea trimestru reglementarile au avut un impact negativ asupra rezultatelor financiare.
"Veniturile obtinute in cel de-al doilea trimestru al anului au inregistrat o crestere de 8,8%, pana la 321 milioane de euro. Daca insa am elimina efectul scaderii tarifelor de interconectare si tarifelor de roaming, veniturile Orange Romania in cel de-al doilea trimestru al anului ar consemna o crestere de 13,7% comparativ cu perioada similara a anului precedent", a explicat Richard Moat pentru ZF.
Venitul mediu anual pe utilizator a fost la finele celui de-al doilea trimestru de 124 euro, in scadere de la 127 euro la finele primelor trei luni.
Pe segmentul serviciilor de internet broadband, numarul clientilor Orange Romania era la finele lunii iunie de 1,129 milioane, in crestere cu 135% comparativ cu aceeasi perioada din 2007.
Cresterea puternica a numarului de clienti broadband se datoreaza extinderii retelei de date mobile Orange in peste 400 de localitati, inclusiv in zona rurala, ofertei complete de date mobile cu laptopuri si ofertei convergente de telefonie fixa si internet Home & Office Pack.
"Ofertele de date mobile ale Orange Romania, care includ pachete complete de acces la internet cu laptopuri si servicii integrate de telefonie si internet, au determinat majorarea cu 135% a numarului de clienti broadband. Utilizatorii serviciilor de date mobile provin in special din mediul profesional, sunt reprezentanti ai fortei de vanzari a companiilor, angajati cu activitate de teren, manageri si mici intreprinzatori, precum si persoane care au doua resedinte si calatoresc frecvent intre acestea. Exista in continuare un potential masiv de adoptie a serviciilor de date in banda larga pe piata romaneasca si estimam ca vom continua sa inregistram cresteri semnificative ale bazei de clienti broadband, avand in vedere planurile Orange de extindere a retelei broadband", a spus Richard Moat.
Orange a obtinut in T2 2008 venituri de aproximativ 23 de milioane de euro din vanzarea de telefoane mobile, carduri de date si alte echipamente telecom, conform rezultatelor financiare publicate de France Telecom, actionarul majoritar al companiei. Compania a inregistrat venituri similare si in T1 2008.
Compania a inregistrat in T2 2008 venituri totale de 321 mil. euro, din care 298 mil. euro reprezinta veniturile realizate doar din "exploatarea" retelei de telefonie (venituri generate de apeluri primite/initiate, roaming, SMS, MMS, trafic de date, continut mobil). Diferenta de 23 mil. euro dintre veniturile totale si cele rezultate din "exploatarea" retelei "provine preponderent din vanzarea terminalelor, respectiv telefoane si alte echipamente".
Conform datelor France Telecom, veniturile Orange din serviciile non-voce (cum sunt mesajele SMS si MMS, transferul de date sau descarcarea de continut precum tonurile de apel pentru mobil) au atins in T2 un procent de 9% din veniturile din "exploatarea" retelei, respectiv de 26,8 mil. euro.
La nivelul grupului francez, veniturile au crescut cu 3,9%, la 26,3 miliarde euro, in timp ce profitul net a scazut cu 17%, la 2,99 miliarde euro.
Scaderea castigului net a fost cauzata, in mare parte, de o crestere cu 723 milioane euro a impozitului pe profit in Franta, care a fost redus, in prima jumatate a anului trecut, cu 584 milioane euro, de recunoasterea, de catre autoritatile franceze, a unor reduceri de taxe.
Veniturile France Telecom au crescut pe fondul unui avans de 3% in tarile mature din Europa de Vest, combinat cu majorarea fondurilor obtinute de pe pietele "cu un potential ridicat de dezvoltare", printre care se numara si Romania, in medie cu 11,2%.
In aceste conditii, profitul operational al grupului a urcat usor, de la 5,46 miliarde euro la 5,47 miliarde euro.
Cheltuielile de capital au crescut cu 5,2%, la 3,13 miliarde euro, in timp ce, pe pietele cu un potential ridicat de dezvoltare, acest indicator a inregistrat un avans de 3,8%, reprezentand 21% din investitiile totale ale grupului in prima jumatate a anului.
Cresterea vizeaza, in principal, operatiunile din Romania, Madagascar, Republica Dominicana si Republica Moldova, precum si noile afaceri din Niger si Republica Africa Centrala, se arata in raportul France Telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO